Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Plzeňská zoo slaví 95. narozeniny, jde se o druhou nejstarší zahradu v ČR

Plzeňská zoologická zahrada dnes slaví 95 let od svého založení. Vše začalo na schůzi spolku přátel přírody, akvaristů a teraristů Iris, kde se zrodil nápad na položení základů budoucí zoo. Během téměř století toho zahrada zažila mnoho. V roce 1934 požár skleníku, v roce 1961 stěhování na Lochotín a v roce 2002 velké povodně. Dnes je zoo jedním z nejnavštěvovanějších míst v Plzni a má jednu z nejbohatších kolekcí živočišných druhů na světě.

Vůbec nejstarší zoo v ČR je ta v Liberci, která vznikla v roce 1919. Poté následovaly zahrady v Plzni (1926) a Praze (1931).

Když se ohlédneme zpět, můžeme říct, že současná zoologická a botanická zahrada na Lochotíně nejsou prvními zařízeními svého druhu v Plzni. Už v zapomnění upadla plzeňská vivária, což byla jezírka s racky, labutěmi a dalšími opeřenci. Kolem korzovali návštěvníci už v roce 1890, kdy zde vyrostly také voliéry pro sovy, sýčky a někteří badatelé se domnívají, že zde byly i opice. Exotické šelmy nebo slony mohli lidé obdivovat maximálně v cirkusech.

Zařízení, které můžeme už nazývat zoologickou zahradou, nadělil Plzeňanům v roce 1926 spolek Iris. Zahrada vznikala v Doudlevcích u řeky Radbuzy. Už tři měsíce od rozhodnutí, že zoo vnikne, tu byla akvária, tři voliéry s dravými ptáky, lišky a šakal. O rok později se zahrada rozšířila o srnčí ohradu a první dvě opice. Od roku 1963 je zoo v areálu na Lochotíně, kde se v roce 1981 sloučila se sousední botanickou zahradou.


V roce 1974 přijíždějí do ZOO první zebry a odjíždí jediný lední medvěd, foto: archiv ZOO Plzeň

„Pamatuji si ještě původní zahradu v Doudlevcích. Vchod tam byl takovou podivnou brankou a pak se šlo dolů k řece. Vzpomínám si na velký skleník, kde byly rybičky a až u břehu stály klece. Více si samozřejmě pamatuji na návštěvy lochotínské zahrady, kdy mně bylo asi šest let,“ vzpomíná například v knize ZOO Plzeň 95 let současný ředitel zahrady Jiří Trávníček.  

Když v roce 1996 nastupoval do funkce ředitele, byl stav zahrady s tím dnešním naprosto nesrovnatelný. Zvířata pobývala za mřížemi v nevyhovujících prostorách a ani zázemí pro návštěvníky nebylo nejlepší.

„Tehdy jsem zahradě říkal prašivinec. Podmínky pro chov zvířat byly žalostné, měl jsem velké štěstí na spolupracovníky. Sháněl jsem podporu a peníze. Začátky byly těžké, ale zahrada se pomalu začala měnit,“ dodal Trávníček.

Čtyři sloni by se mohli za pár let stát hvězdami plzeňské zoo, zahrada už zadala projekt nového pavilonu

Plzeňská zoo zadala projekt nového pavilonu pro slony indické, který vyroste na 14 hektarech luk proti současnému areálu zoo. Expozice Sloni na Mži zhruba za miliardu se připravuje 17 let. Zoo teď dostala od města na projekt 14 milionů korun....

A změnila se poměrně radikálně. Zvířata už nekoukají na návštěvníky skrz mříže a mají dostatek volného pohybu i odpovídající prostředí. Expozice v zahradě jsou členěné podle světadílů a biotopů. V obrovské kolekci 1200 druhů živočichů jsou jednoznačnými hvězdami zdejší nosorožci indičtí a šimpanzí celebrita Caila. Dnes zde funguje také DinoPark a k zahradě patří v centru samostatná Akva Tera. „Specializací jsou vzácná zvířata a rostliny ostrovů, od 60. let dominují hlavně plazi, po roce 1999 i velké množství ptáků. Velká péče je věnována ohrožené flóře a fauně ostrovů,“ říká mluvčí zahrady Martin Vobruba.

Zoo chystá velké oslavy

Významné výročí si zahrada připomene příští sobotu 11. září. Program začne už v deset hodin dopoledne před amfiteátrem. Na své si přijdou hlavně děti i ti, kteří si chtějí zkusit bubenický workshop. Akci bude doprovázet celodenní soutěžní stezka po zoo, výstava historických plakátů, křest knihy nebo například vodní bar či retrostánek. Podrobnější informace naleznete na webových stránkách zoologické zahrady. Zahrada také shání fotografie, aby mohla rozšířit svůj archiv. Pokud i vy máte doma nějaký klenot, můžete se jím pochlubit na facebookovém profilu zahrady.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv ZOO Plzeň

Štítky historie, výročí, 95, zoo, zoologická zahrada, Plzeň, zahrada, Česko, Lochotín, narozeniny, Zoologická a botanická zahrada města Plzně, Jiří Trávníček, Doudlevce, příroda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňská zoo slaví 95. narozeniny, jde se o druhou nejstarší zahradu v ČR  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.