Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Řidiči, pozor na školáky! Nejčastěji zraněnými chodci bývají právě děti

Září je, z pohledu dopravních nehod a jejich následků pro děti, jedním z nejhorších měsíců v roce. Jen za loňské září evidovali policisté 451 nehod, u kterých figurovaly děti. Jedno z nich zemřelo, osm se jich těžce zranilo a 211 si z události odneslo lehká zranění. S návratem do škol pomáhají dětem také policisté, kteří ve větší míře dohlížejí na přechody u základních škol.

Celkový podíl dětí na následcích dopravních nehod se dlouhodobě pohybuje okolo osmi procent, avšak pokud se zaměříme pouze na chodce, tvoří děti dlouhodobě podíl na všech následcích 20 procent a více, což je dáno především vysokým počtem lehce zraněných dětí.

Ze zářijových statistik za uplynulou dekádu vyplývá, že nejvíce smrtelných a těžkých zranění dětí se odehrálo v pracovní dny. Většina případů se týkala chodců. Za nimi následovali cyklisté a spolujezdci v osobních autech.

„Ve 46 procentech případů byla vina na straně řidičů osobních automobilů, ve 37 procentech pak na straně chodců, proto je nutné apelovat zejména na řidiče motorových vozidel, aby v tomto období byli mimořádně obezřetní, nejčastější příčinou jimi zaviněných nehod bylo nedání přednosti v jízdě, nevěnování se řízení a nepřiměřená rychlost. Nejrizikovějším časem pak bylo pondělí mezi 7. a 8. hodinou,“ říká Jindřich Frič, ředitel Centra dopravního výzkumu.

Na řadě míst v celé České republice budou dětem s bezpečným návratem do škol pomáhat i policejní preventisté v rámci tradičního projektu Zebra se za tebe nerozhlédne. Na řidiče pak odborníci apelují, aby byli ostražití nejen v prvních zářijových dnech.

„Pokud snížím v okolí školy rychlost na 30 kilometrů v hodině, riziko vážného zranění dětí bude minimální. Naopak i při padesátikilometrové rychlosti potřebuji k zastavení na suchém povrchu skoro 30 metrů a z toho prvních 15 vozidlo nezpomaluje, protože nikdo nedokáže reagovat na pohyb chodce ve vozovce okamžitě,“ upozornil vedoucí oddělení BESIP Ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Ke konci prázdnin si policisté více posvítili na motoristy

V posledních prázdninových dnech se policisté v rámci celé republiky více soustředili na řidiče. Na vytipovaných místech měřili rychlost a kontrolovali, zda mají cestující zapnuté bezpečnostní pásy.  V Plzeňském kraji se do akce zapojily dvě stovky policistů, kteří zkontrolovali 1 254 vozidel. Celkem zjistili 322 přestupků.

„Z nich vyřešili 311 na místě uložením příkazu za bezmála 118 000 korun. Zbylých 11 přestupků oznámili příslušnému správnímu orgánu k dalšímu projednání. Nejčastějším přestupkem bylo překročení stanovené rychlosti, celkem šlo 107 případů. Ve 35 případech policisté zjistili jízdu bez bezpečnostního pásu, 24 řidičů mělo za jízdy v ruce telefon,“ vyjmenovává policejní mluvčí Dagmar Jiroušková.

Dalších 21 řidičů jelo s autem, které nesplňovalo technické podmínky a sedm řidičů jelo po dálnici bez platné dálniční známky. Během kontrol policisté zastavili také sedm řidičů, kteří před jízdou popíjeli alkohol. V jednom případě to bylo nad jedno promile alkoholu a tedy se jednalo o trestný čin.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MP Plzeň | Zdroj BESIP

Štítky bezpečnost, BESIP, škola, děti, prevence, kontroly, přechod, policie, nehody, úraz, Ministerstvo dopravy České republiky, Centrum dopravního výzkumu, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řidiči, pozor na školáky! Nejčastěji zraněnými chodci bývají právě děti  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.