Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zoo se raduje ze selátek přeštického prasete, unikátní plemeno má dokonce svůj pomník

Přeštické prase, kterému se také říká přeštík, proslavilo Pražskou šunku i město na západě Čech, po němž jsou vepříci pojmenovaní. Ve městě slavným pašíkům dokonce věnovali sochu a velkou oblibu sklízí tato zvířata také na statku Lüftnerka v plzeňské zoo. Právě tam se nově radují ze sedmi selátek. Chov těchto prasat ale v minulosti málem zanikl.

Sedm selátek přeštického prasete přišlo na svět 6. srpna v odpoledních hodinách. Jedná se o pět samců a dvě samice. Matkou je tříletá prasnice narozená v naší zoo a dvouletý kanec ze zemědělského podniku v Mladoticích. V současné době chováme dvě prasnice, kance a jejich potomky,“ vysvětluje mluvčí zoologické zahrady Martin Vobruba.

Přeštické prase je výsledkem úspěchu plemenářů, kterým se ho podařilo vyšlechtit z původního druhu takzvaných klapouchých prasat, jenž se kolem roku 1850 na Přešticku, Klatovsku a Domažlicku chovala. V roce 1964 bylo černostrakaté přeštické prase uznáno jako samostatné plemeno. Namále ale měli přeštíci za války, kdy Němci zakázali chov černých prasat, protože pomalu rostla. Přesto se podařilo chov zachránit a přeštíky opět rozmnožit.

Přeštické prase je charakteristické strakatým zbarvením. Prasnice dosahují výšky v kohoutku až 80 cm a hmotnosti až 235 kilo, kanci až 90 cm výšky a hmotnosti do 280 kilo.

Plemeno se vyznačuje vynikající chutí masa, které je po úpravě křehké a šťavnaté. Přeštíci se dobře rozmnožují a lépe odolávají nemocem a stresu. Před válkou se z nich vyráběla slavná Pražská šunka. Oproti ostatním plemenům ale roste pomaleji a má více tuku. Také toho podstatně více spořádají. O jejich maso ovšem bývá obrovský zájem, zejména mezi vyhlášenými restauracemi, které si potrpí na kvalitní suroviny. Hlavní význam přeštického prasete ale spočítá v tom, že se jedná o původní české plemeno.

Jediný prasečí pomník v Česku

Na své chovatelské úspěchy jsou v Přešticích patřičně hrdí a prasatům věnovali dokonce sochu. Slavné sousoší vytvořil keramik Jaroslav Podmol v roce 1957. Původně měli být vepři na náměstí a stát se součástí nové fontány, která měla nahradit původní kašku se sochou svatého Václava. Zasáhli však památkáři, a tak vepři putovali před radnici, což mnohým přišlo velmi vtipné. Socha se zanedlouho opět stěhovala do rohu náměstí. V 70. letech dílo našlo definitivní místo, kde je dodnes, tedy před budovu bývalých kanceláří JZD vedle kostela u výpadovky na Klatovy. 

Vepříci z Přeštic před časem zvítězili v anketě iDNES o nejbizarnější sochu v Plzeňském kraji. Město si připsalo i druhé místo, které připadlo památníku kosmonautů postavených v akci Z. foto: drobnepamatky.cz.

I přes 60 let starý pomník jde stále s dobou. S příchodem pandemie loni v březnu také sochy vepřů navlékli roušky. Ušila jim je místní žena, která s dalšími dobrovolníky vyrobila více než 1 400 ústenek pro potřebné. Z recese či pro odlehčení atmosféry překryli látkové „maxi roušky“ nejen rypáky prasátek, ale také obličej sochy Žebračky a kosmonautů. Ochranu dýchacích cest dostal také v Plzni slavný andělíček Vošahánek umístěný na kovové mříži venkovního oltáře chrámu sv. Bartoloměje.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kateřina Misíková / ZOO Plzeň

Štítky zoo, Plzeň, zoologická zahrada, přeštické prase, selata, Přeštice, sochy, socha, pomník, Česko, Martin Vobruba, statek, Mladotice, svatý Václav, iDNES.cz, Jaroslav Podmol

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zoo se raduje ze selátek přeštického prasete, unikátní plemeno má dokonce svůj pomník  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.