Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Z kostnice si lidé odnášeli netradiční suvenýry, jedna z lebek se tam teď vrátila po 35 letech

Kostnice u kostela svatého Mořice na šumavském Mouřenci byla za minulého režimu volně přístupná. Stala se terčem vandalů i turistů, kteří si z místa mnohdy odnášeli nevšední upomínky. Lebky a kosti si vystavovali doma nebo je pohodili v lese. Jednu z nich takto nalezl dvacetiletý mladík z Prahy. Díky němu se dostalo lebce náležitého zakonzervování a opět se vrátila na své místo. Její cesta zpět domů trvala dlouhých 35 let.

„Před zhruba 35 lety jsem lebku našel v lese, kde si s ní hrály děti. Byl jsem akorát na cestě z kostela, kam jsme se od té doby nevrátil. Lebka je podle vyjádření medičky dámská. Je vyspravená a ošetřená peroxidem vodíku a nalakovaná,“ vysvětluje pan Karel. „Jen doufám, že nás neopustí štěstí, brali jsme ji jako patrona naší domácnosti, ale asi ji tady bude líp,“ doplnil s úsměvem.

Vrátit lebku na místo jejího posledního odpočinku byl podle něj závazek, který musel splnit. Návrat lebky kvitoval i Lukáš Milota ze spolku Přátelé Mouřence, který se o kostel s kostnici řadu let stará.

 „Kostnice je jeden velký hrob, jsou v něm ostatky našich předků, které si zaslouží úctu a klid. Nejsou to žádné suvenýry. V budoucnu přivítáme každého, kdo se rozhodne vrátit na Mouřenec něco, co tam kdysi sebral. Jeho svědomí se určitě uleví, nás to potěší a Mouřenci to pomůže ke kráse a k obnově,“ uvedl Milota.

Tento příběh ale není zdaleka prvním. Už dříve se tam vrátila lebka, a to dokonce po neuvěřitelných 47 letech. „Jednu mouřeneckou lebku už nám před lety přivezl pán z Třebíče. Další pán vrátil před lety do kostela tři srdce z mouřeneckých zvonů. Do té doby je měli na rodinné chalupě," vzpomíná Milota. Na aukčním portálu se také podařilo vydražit kdysi ukradená dvířka z oltáře. 

Kosti z kostnice prý v minulosti využíval při studiu nejeden medik. Řadu kostí ale od 60. let minulého století odnesli také vandalové a jen je pohodili v lese. V 90. letech při rekonstrukci kostela jich dělníci z okolních lesů přivezli zpět do kostnice velké množství.

Kostel sv. Mořice pochází z období kolem roku 1220. Pozdně románská stavba byla goticky a barokně upravena. Po odsunu německého obyvatelstva v roce 1946 nastala devastace. Uprostřed kostela bylo ohniště, na které vandalové přikládali kusy oltářů a lavic. Na začátku 90. let 20. století byl kostel díky finanční sbírce německých rodáků opraven. Barokní kostnice z 18. století je na severní straně hřbitova.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Spolek Přátel Mouřence

Štítky kostnice, Mouřenec, kostek, Šumava, lebka, kosti, ostatky, historie, kostel, les, Praha, Kostel svatého Mořice, Lukáš Milota

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z kostnice si lidé odnášeli netradiční suvenýry, jedna z lebek se tam teď vrátila po 35 letech  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.