Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Pravěká mohyla u hory Říp ukrývala dětské ostatky, objevili ji plzeňští archeologové

Vzácná pravěká mohyla se řadí mezi nejstarší u nás i v celé Evropě. Archeologové z Plzně ji objevili uprostřed polí u obce Dušníky nedaleko Řípu. Nález je v nebývale dobrém stavu. Výzkum totiž odhalil hrobovou komoru malého dítěte, kde se zachovaly dřevěné konstrukce a další artefakty z doby zhruba 3800 let před naším letopočtem. Takový nález nemá v Čechách obdoby.

Unikátní mohylu z doby kamenné zkoumají archeologové Fakulty filozofické Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) u obce Dušníky v Ústeckém kraji. Jedná se o takzvanou dlouhou mohylu. „Mohyla v Dušníkách představuje nejlépe zachovalý pohřební monument tohoto typu v Čechách. Náš výzkum odhalil mohutnou hrobovou jámu, ve které se unikátně dochovaly zbytky dřevěné konstrukce. Podobnou situaci z tohoto období na našem území neznáme,” popisuje význam nálezu vedoucí výzkumu Petr Krištuf z katedry archeologie Fakulty filozofické ZČU.

Studna z doby založení města čekala na své objevení přímo pod okny katedry archeologie

Přímo pod okny své katedry nalezli archeologové Fakulty filozofické Západočeské univerzity v Plzni středověkou studnu, která vznikla zřejmě ve 13. století. Tedy v době založení samotné Plzně. Se svými téměř 17 metry byla nejhlubší ve městě a po...

Archeologové na výzkumu spolupracují s Centrem pro teoretická studia Univerzity Karlovy a Českou zemědělskou univerzitou. Práce začaly na jaře letošního roku leteckým snímkováním. To odhalilo, že mohyla je asi 86 metrů dlouhá a 26 metrů široká. Samotný archeologický odkryv vybraných částí mohyly začal 7. srpna a podílí se na něm také studenti.

Tělo bylo ve skrčené poloze v metr hluboké jámě

„Výzkum ukázal, že mohyla byla vystavěna na počátku kultury nálevkovitých pohárů nad hrobem dítěte. To bylo uloženo ve skrčené poloze na boku v mohutné, asi metr hluboké hrobové jámě, která měla vnitřní dřevěnou konstrukci. Samotná mohyla pak byla pravděpodobně několikrát upravována a sloužila jako rituální místo po několik staletí,” pokračuje Petr Krištuf. O jmenovaných aktivitách svědčí především nálezy stovek fragmentů keramických nádob.

Výzkum mohyly u Dušníků využívá metody z různých oborů. Kromě archeologie jde především o analýzy chemického složení mohylového náspu, ale též pravěkých půd pohřbených pod ním. Následovat ještě budou další enviromentální průzkumy, které archeologům pomohou odhalit způsob stavby mohyly, její přesnou dataci nebo informace o pohřbeném dítěti.

S výsledky výzkumu se v úterý 24. srpna seznámí milovníci historie z řad veřejnosti, kteří si předem rezervovali prohlídku v rámci letošního ročníku Archeologického léta. Mohyla u Dušníků je totiž jedním z míst v rámci republiky, kde archeologové provázejí. Na místě zájemci se dozví vše o práci odborníků a jako první spatří vyzvednuté předměty.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Západočeská univerzita v Plzni

Štítky archeologie, výzkum, ZČU, Říp, objev, hrob, pravěk, Duszniki-Zdrój, Hora Říp, Česko, Západočeská univerzita v Plzni, Evropa, Plzeň, Univerzita Karlova, Česká zemědělská univerzita v Praze, Ústecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pravěká mohyla u hory Říp ukrývala dětské ostatky, objevili ji plzeňští archeologové  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.