Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Předčasně narozené děti označil za nevyvinuté zrůdy, exposlanec odešel od soudu s podmínkou

Roční podmíněný trest se zkušební lhůtou na dva roky vyměřila dnes soudkyně Okresního soudu Plzeň - sever za loňské nenávistné výroky o nedonošených dětech, mentálně postižených či neziskových organizacích bývalému předsedovi strany Věci veřejné a někdejšímu poslanci Jaroslavu Škárkovi. Na svůj veřejně přístupný profil na facebooku Škárka mimo jiné napsal o předčasně narozených dětech s nízkou porodní hmotností, že jsou to "nevyvinuté zrůdy".

Exposlance uznal soud vinným z podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod. Hrozilo mu až tříleté vězení. Škárka u soudu vinu přiznal. Řekl, že příspěvek psal pod vlivem většího množství vypitého vína. Vyjádřil lítost především nad expresivní formou svého vyjadřování, obsah ale hájil. Chtěl prý otevřít diskusi o daných tématech. „Je mi líto formy, kterou jsem zvolil, asi jsem nedomyslel, že by se to opravdu někoho mohlo dotknout," uvedl. Proti rozsudku se hned odvolal, není tedy pravomocný.

Trestní oznámení na Škárku podala nezisková organizace Nedoklubko. Na její činnost Škárka ve svém příspěvku reagoval. Škárka napsal, že předčasně narozené děti budou mít IQ kolem padesátky a budou pro společnost pouze přítěží. „Pouze nějaká neziskovka se na nich napakuje. Stejné je to i s mentály," psal ve svém příspěvku. V něm dále zmiňoval, že se stát musí takových lidí zbavit. 

Za své výroky se Škárka později omluvil. Rozeslal prohlášení do médií a omluvil se i Nedoklubku. Jeho jednání ho ale připravilo o práci u Vězeňské služby, kde pracoval pět let. Skončil s prací vychovatele odsouzených. Po dohodě podal výpověď. Věznice se od jeho stanoviska distancovala. Minulý týden ukončil Škárka delší pracovní neschopnost a je zatím bez práce

Škárka uznal že to bylo za hranou

Škárka uznal, že "expresivnější forma" jeho projevu byla možná až za hranou, měla ale vybudit občany z letargie a upozornit na sociální problémy nedonošených dětí, inkluze či neziskových organizací. Své názory ale nepovažuje za trestné. Citoval i z naučného slovníku z roku 1976, který slovo "zrůda", které použil, vysvětluje jako plod postižený malformacemi, nevyvinutý. „Tedy nevidím důvod, proč by slovo zrůda jako terminus technicus mělo být trestné," řekl u soudu.

Textem chtěl prý otevřít otázku, kde je hranice, kdy je plod, který se narodí "na hranici potratu", ještě životaschopný. Nesouhlasně se vyjádřil i k zařazování například vážně mentálně postižených dětí do běžné školní výuky. „Lituji té formy, té opravdu lituji, nicméně za svůj názor, že inkluze je špatná, systém fungování neziskovek je špatný, za tím názorem si stojím," řekl u soudu Škárka. Zdůraznil i to, že je vystudovaný pedagog a odborník.

Nedoklubko podporuje neonatologická centra a snaží se zvyšovat povědomí veřejnosti o problematice předčasného porodu. „Výroky exposlance Jaroslava Škárky jsou pro nás naprosto neakceptovatelné, neboť svým obsahem zcela vybočují z hranic demokratické diskuse. V této věci hodláme po konzultaci s našimi právními zástupci podniknout další právní kroky," uvedla tehndy organizace na svém webu. Zároveň poděkovala za vlnu solidarity, kterou Škárkův příspěvek spustil.

Celé znění příspěvku Jaroslava Škárky

Zbyteční lidé – zbavme se jich

Dnes jsem na ČT zaregistroval reklamu na fond „Nedoklubko“, který podporuje předčasně narozené děti s hmotností, kdy „se vejdou do dlaně“. Jinými slovy nevyvinuté zrůdy, které budou mít IQ kolem padesátky a budou pro společnost pouze přítěží. Budou nás stát pouze peníze a jejich přínos nebude ani nula, ale pouze mínus. Pouze nějaká neziskovka se na nich napakuje. Stejné je to i s mentály. Laurenčíková a spol se přiživují na vykrádání státního rozpočtu pod rouškou solidarity s mentály a inkluzí.... Nicméně žádný mentál pro naši společnost nemá význam a je to zbytečný člověk (a slovo „člověk“ píši s velkým sebezapřením, protože je to spíše zvíře). Nebudu se rozepisovat o dalších lapsusech zkorumpovaných „lidomilů“, neziskovek a pijavic, na ně napojených. Vyžírka Šimon Pánek z „Člověka v tísni“, který v životě nepracoval, je dalším markantním příkladem. O různých fantatasmagorických diakoniích, které sem tahají teroristy, ani nemluvě.
Takže, jediné možné řešení je stopnout veškerou státní finanční podporu neziskovkám. Pokud chtějí páchat dobro – i když jsou to naopak zrůdné a ziskuchtivé společnosti – ať si finance získají sami a ať si sami oslovují své sympatizanty, aby je podporovali.

Stát se musí probrat a zbavit se „zbytečných lidí“. Lidé, kteří nejsou přínosem společnosti, ať už z důvodu mentální, či společenské diskvalifikace (dementi, bezďáci, imigranti td.) nesmí být společností protěžování. Zbavme se zbytečných.
P.S. Už se těším na komentáře potrefených dobrosráčů „zbavme se Škárky“…

Škárkův příspěvek ani výňatky z něj nejsou redakčně upraveny.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky Jaroslav Škárka, předčasně narozené děti, soud, Nedoklubko, nezisková organizace, Věci veřejné, Facebook, Plzeň, inkluze, Šimon Pánek, Česká televize, Člověk v tísni, Vězeňská služba České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Předčasně narozené děti označil za nevyvinuté zrůdy, exposlanec odešel od soudu s podmínkou  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.