Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Plzeňská zoo získala z Polska samce šimpanze, na nové prostředí si zatím zvyká

Do tlupy šimpanzů v plzeňské zoo přibyl samec Siri, zahrada ho získala ze zoo v polském Krakově. Nahradí samce Baska, který v květnu ve 28 letech náhle uhynul v důsledku srdečního selhání. Siri se narodil v roce 1987 v královédvorském Safariparku a je o šest let starším bratrem uhynulého Baska. Zatím se zabydluje ve veřejně nepřístupné části expozice.

„Seznamuje se s prostředím, s ošetřovateli a přes bariéry i s místními samicemi. S těmi bude postupně dle vývoje aklimatizace spojován," uvedl mluvčí zahrady Martin Vobruba. Podle odhadu chovatelů bude celá skupina šimpanzů pohromadě spíše v řádu měsíců, nikoliv dnů. V Plzni žije dvacetiměsíční mládě Caila, její sedmadvacetiletá matka Zedonja, Marie a Zizwa, kterým je 34 let, a geneticky velmi cenná čtyřicetiletá Brigitte.

O převozu Siriho do Plzně zoo uvažovala dlouhou dobu, původně ho chtěla mít současně s Baskem. Do příprav transportu ale vstoupily covidové restrikce a uzavření hranic a potom Bask náhle uhynul. „Příchod šimpanze je více než komplikovaná záležitost, jsou to zvířata velmi inteligentní a citlivá, většinou také vázaná na prostředí a své ošetřovatele. Také je třeba počítat s neuvěřitelnou silou, kterou disponují, a v mnoha případech je jejich osobnost více než komplikovaná," vysvětluje zooložka Lenka Václavová. Plzeňští ošetřovatelé proto strávili v Krakově několik dnů, aby Siriho osobně poznali. Nyní mu pomáhají s aklimatizací a s přechodem do nového prostředí.

Šimpanze chová plzeňská zoo od roku 1964. Siri je po Tondovi, Fredym a Baskovi čtvrtým chovaným samcem. První mládě Alan se narodilo v roce 1978, ale nedožilo se ani dvou let. Bask byl otcem samic Bamii, narozené v roce 2003, a Caily. Šimpanzi se mohou v zajetí dožít až 50 let. V Plzni dosáhla nejvyššího věku 40 let Baskova první partnerka Zwart, stejně stará je i jedna ze současných členek tlupy Brigitte.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Monika Nováková, Tomáš Krbeček

Štítky zoo, Plzeň, zoologická zahrada, šimpanz, Siri, Polsko, Krakov, zahrada, Martin Vobruba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňská zoo získala z Polska samce šimpanze, na nové prostředí si zatím zvyká  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.