Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hygienici nedoporučují koupání v biotopu v Blovicích, přemnožily se tam sinice

Venkovní koupaliště v Plzeňském kraji mají i v druhé polovině léta většinou dobrou kvalitu vody. Nevhodný ke koupání je podle hygieniků, kteří kvalitu vody pravidelně sledují, biotop v Blovicích na jižním Plzeňsku, kde se přemnožily sinice. Zhoršená jakost vody je také v Košuteckém jezírku v Plzni. Mírně zhoršená, ale bez problémů nebo rizik pro rekreanty, je voda v přehradě Hracholusky, v koupacím jezírku v plzeňském Škodalandu, v seneckém rybníku a v biotopu v Dobřanech.

Podle hydrobiologa Jindřicha Durase je ke koupání nevhodná také přehrada České údolí na okraji Plzně, kvůli přemnoženým sinicím rozhodně nedoporučuje ani koupání v horní části přehrady Hracholusky v oblasti Butova. Naopak ve všech velkých plzeňských rybnících je voda kvalitní.

„Léto se chýlí ke konci, což je doba typických sinicových vodních květů," vysvětlil Duras. V Českém údolí se rozvíjejí sinice, ve vodě jsou navíc i další řasy a koupání se tam nedoporučuje. „Na Hracholuskách se sinice už prosazují. Nejlepší situace je zatím u hráze, kde je průhlednost 3,5 metru, což je na toto období velmi pěkné. Sinice můžeme vidět ve vodním sloupci, ale jsou v míře, které se zatím nikdo nemusí obávat," popsal Duras. Směrem nahoru po nádrži se situace zhoršuje. Mírně horší je v oblasti Radost a zhruba do poloviny nádrže k silničnímu mostu. „Tam jsme zhruba na hranici toho, co ještě lze ke koupání doporučit. V horní části je průhlednost vody nízká a rozvoj sinic je intenzivní, na Butově velmi intenzivní," dodal hydrobiolog.

Naopak Bolevecké rybniční soustavě v Plzni se podle něj sinicové květy zatím vyhýbají, teplota vody se v rybnících pohybuje mezi 22 a 23 stupni a průhlednost je mezi jedním a dvěma metry.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Blovice

Štítky koupání, koupaliště, kvalita vody, Plzeňský kraj, biotop, Blovice, přehrada, rybník, Plzeň, Hracholusky, Dobřany, České Údolí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici nedoporučují koupání v biotopu v Blovicích, přemnožily se tam sinice  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.