Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nabídka pracovních míst převyšuje poptávku, největší zájem je o dělníky

Svářeči, zámečníci, montážní dělníci, obsluha strojů a zařízení, skladníci nebo obráběči kovů. To jsou nejžádanější profese na trhu práce v Plzeňském kraji. Chybí také řidiči nákladních automobilů, kuchaři či prodavači. Aktuálně připadá v kraji na jednoho evidovaného uchazeče o zaměstnání 2,7 volných pracovních míst.

Počet volných pracovních míst v Česku celkově se v červenci zvýšil na 358 tisíc, což je dosud nejvíce. V Plzeňském kraji to tak ale není. Na konci července bylo v kraji bez práce 11 910 lidí a zaměstnavatelé nabízeli 32 375 míst. V červnu bylo volných míst 33 032, což bylo letos nejvíc. Na zhruba čtyři pětiny volných míst nyní zaměstnavatelé v kraji přijmou i cizince. Na konci července jich v kraji pracovalo 60 258, meziročně o 10 333 více. Největší požadavek mají zaměstnavatelé na dělnické profese.

Skladba požadovaných profesí je dlouhodobě stejná, pandemie jí příliš nezměnila. Počty volných míst byly ale loni touto dobou nižší. Byl vidět útlum, některé firmy nevěděly, co mohou čekat a byly opatrnější. Teď jsou nabídky pracovních míst zase vysoké," vysvětluje ČTK analytik trhu práce Tomáš Moravec z krajské pobočky úřadu práce v Plzni.

Nejvíce volných míst je na Tachovsku

Ze statistik je patrné, že největší převis volných míst je v kraji na Tachovsku, kde jsou poblíž dálnice D5 průmyslové zóny. Na jednoho uchazeče o práci na Tachovsku připadá v průměru 6,75 volných míst – 1 282 nezaměstnaných mohlo na konci července vybírat z 8 645 volných míst. Velká poptávka zaměstnanců je i na jižním Plzeňsku, kde je 1 057 nezaměstnaných a 4 505 volných míst. Nejvíc volných míst ale nabízí Plzeň, kde zaměstnavatelé hledají 9 371 zaměstnanců.

Nezaměstnanost v Plzeňském kraji zůstala v červenci na hodnotě 2,9 procenta

Mírný pokles počtu uchazečů o zaměstnání evidovaly i v červenci úřady práce v Plzeňském kraji. O práci se ucházelo 11 910 osob, což bylo o 148 méně než na konci předchozího měsíce. Podíl nezaměstnaných proto zůstal v červenci na hodnotě 2,9...

Velké množství lidí shání například plzeňský výrobce vlaků, lokomotiv, tramvají, trolejbusů, autobusů a vozů metra, skupina Škoda Transportation. „Nábor nových pracovníků nám v posledním roce výrazně akceleroval díky miliardovým investicím a rozšiřováním výrobních kapacit ve všech regionech, kde skupina Škoda Transportation působí. Jen do konce letošního roku se chystáme nabrat do našich provozů v České republice přes 1 000 nových zaměstnanců. Pro Plzeňsko se jedná až o 700 specializovaných výrobních pracovníků a dalších 60 inženýrských pozic," uvedl mluvčí skupiny Jan Švehla.

Pivovaru Plzeňský Prazdroj se podle mluvčího Zdeňka Kováře většinu volných pozic daří obsazovat vhodnými kandidáty, v administrativě se dokonce hlásí mnohem více uchazečů, než může pivovar přijmout. „Stejně tak jsme letos úspěšně obsadili i brigádnické pozice. Mezi pozice, u kterých je dlouhodobě nedostatek kandidátů, patří například odborný operátor stáčecí linky nebo řidič vysokozdvižného vozíku. To ale není otázka posledních týdnů či měsíců, ale spíše posledních let," doplnil mluvčí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com/MichaelGaida

Štítky trh práce, pracovní místa, nezaměstnanost, Plzeňský kraj, profese, pracovní místo, Česko, okres Tachov, Škoda Transportation, Plzeň, Zdeněk Kovář, Jan Švehla, Plzeňský Prazdroj, a. s., Úřad práce České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nabídka pracovních míst převyšuje poptávku, největší zájem je o dělníky  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.