Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Voják těžce zraněný při výbuchu munice v Brdech bohužel dnes v nemocnici zemřel

Na následky velmi těžkého zranění zemřel dnes praporčík 15. ženijního pluku Armády ČR. Zranil se 20. července při asanačních pracích v bývalém vojenském prostoru v Brdech, když vybuchla munice. Vojáci na místě v bývalém výcvikovém prostoru dopadové plochy Kolvín prováděli pyrotechnický průzkum.

O úmrtí vojáka dnes informovala na svém twitterovém účtu Armáda ČR. Při výbuchu se zranil ještě jeden voják. Ten už byl propuštěn do domácího ošetřování. Výbuch munice v Chráněné krajinné oblasti Brdy vyšetřuje Vojenská policie pro podezření z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti spáchaného dosud neznámým pachatelem. Uvedla to mluvčí vojenské policie Nikola Rimkevič Hájková.

Munice explodovala v úterý 20. července kolem desáté hodiny dopoledne, když vojáci dělali na bývalých dopadových plochách nedaleko Padrťských rybníků hloubkový pyrotechnický průzkum. Jeden voják utrpěl devastující poranění končetin, druhý byl popálený na horní části těla. Prvního z nich transportoval do plzeňské fakultní nemocnice vrtulník letecké záchranné služby, druhého záchranáři transportovali pozemní cestou do stejné nemocnice. Oba zranění vojáci byli ve vážném stavu.

Mluvčí Vojenské policie neřekla, kolik vojáků na místě provádělo asanaci prostoru. Původně měli záchranáři nahlášeno, že se na místě nachází sedm zraněných. Proto záchranáři požádali o výpomoc také letecké záchranné služby Středočeského kraje a Jihočeského kraje. Později se potvrdilo, že zranění utrpěli jen dva vojáci, letecké záchranáře z dalších krajů jejich kolegové včas odvolali.

Na místě bývalého Vojenského újezdu Brdy, který byl zrušen k 1. lednu 2016 vznikla Chráněná krajinná oblast Brdy. Armáda ještě před jejím vznikem i v současné době na vybraných územích čistí od munice některé plochy. Tato časově náročná a finančně nákladná činnost potrvá ještě delší dobu. Ženisté našli na území o rozloze téměř 13 tisíc hektarů asi 10 tisíc kusů nevybuchlé munice. Z velké části šlo o poválečnou dělostřeleckou, raketovou a tankovou munici.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto AČR/ Zuzana Králová

Štítky výbuch, Brdy, pyrotechnický průzkum, munice, armáda, zraní, záchranná služba, úmrtí vojáka, Armáda České republiky, úraz, vojenská policie, CHKO Brdy, Fakultní nemocnice Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Voják těžce zraněný při výbuchu munice v Brdech bohužel dnes v nemocnici zemřel  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.