Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Plzeňský kraj si drží nelichotivé prvenství, nárůst nových případů je nejvyšší v celé ČR

V Plzeňském kraji druhý týden po sobě mírně klesl počet nových případů koronaviru. Za uplynulých sedm dní jich přibylo 182, v předchozím týdnu 196 a týden předtím 220. V sedmidenním poměru nových případů na 100 tisíc obyvatel má ale kraj nejvyšší nárůst. Republikový průměr je 12 nových případů na 100 tisíc obyvatel za týden. V Plzni toto číslo ale stouplo na 45,17. Vyplývá to z dnešních údajů ministerstva zdravotnictví.

Krajská hygienická stanice aktuálně uvádí 521 nakažených, kteří v Plzeňském kraji reálně žijí. Od začátku pandemie se mělo v kraji uzdravit 98 890 osob. Zemřelo 1578 osob. Nejvíce nakažených je momentálně v Plzni (212), následuje severní Plzeňsko (91), jižní Plzeňsko (86), Klatovsko (76), Rokycansko (24), Tachovsko (18) a Domažlicko (14).

Okresy Plzeň-město, Klatovy, Plzeň-sever a jih mají stále nejvyšší podíl nově nakažených mezi okresy z celé republiky. V Plzni přibylo za sedm dní přes 45 nákaz na 100 tisíc obyvatel, celkem 88 případů. Na Klatovsku je nyní za týden téměř 35 nákaz na 100 tisíc obyvatel, v absolutním vyjádření 30 nakažených lidí. Plzeň-sever i jih hlásí zhruba 30 nákaz na 100 tisíc lidí, celkem 24, respektive 20 nových nákaz. Nejlepší situace v kraji je opět na Domažlicku, kde měli za uplynulý týden dvě nově zjištěné nákazy, což jsou zhruba tři nakažení na 100 tisíc obyvatel. Od začátku pandemie loni v březnu se v kraji nakazilo 99 138 lidí, tedy 16,8 procenta všech obyvatel regionu. Na 100 tisíc obyvatel připadá od loňského jara 16 773 nakažených, což je čtvrté nejvyšší číslo mezi 14 kraji. Ve čtvrtek přibylo 33 nakažených.

Od začátku pandemie zemřelo v kraji 1915 nakažených lidí. Naposledy zemřel někdo 21. července, před tím 22. června. Nejvíc úmrtí spojovaných s koronavirem bylo v kraji při vrcholu pandemie letos v březnu, kdy zemřelo 529 lidí. Pro covidové pacienty je v kraji podle ministerstva aktuálně k dispozici 42 standardních lůžek s kyslíkem a 16 intenzivních lůžek s umělou plicní ventilací.

Mapa ukazující počet osob s potvrzeným koronavirem za poslední týden podle okresů, zdroj: Ministerstvo zdravotnictví.

Očkování v kraji pokračuje. Za poslední týden dostalo vakcínu 18 569 lidí, což je o 7 294 méně než v předchozím týdnu. Nejvíce dávek využili v kraji zdravotníci na přelomu června a července, kdy naočkovali 37 154 lidí. Dosud se v kraji spotřebovalo 547 056 dávek vakcín pro 302 824 lidí. Očkováno aspoň jednou dávkou je přes 51 procent obyvatel kraje. Dětí do 18 let se nechalo v kraji zatím očkovat 8 197. Celkem 244 232 lidí, tedy přes 41 procent obyvatel kraje, má očkování ukončené druhou dávkou nebo jednodávkovou vakcínou Janssen. Vzhledem k rostoucímu počtu nových nákaz Plzeňský kraj minulý pátek a dnes otevřel v devíti očkovacích místech v regionu očkování bez předchozí registrace. Po odlehlejších vesnicích kraje jezdí také mobilní tým, který očkuje zájemce rovněž bez registrace. Velkokapacitní očkovací místo v Plzni i očkovací místa například v kulturních domech v Klatovech a ve Stodu by měla fungovat zřejmě do konce září, poté se bude i nadále očkovat ve zdravotnických zařízeních.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský kraj, Plzeň, Česko, infekční onemocnění, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, pandemie, Krajská hygienická stanice, okres Klatovy, okres Domažlice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňský kraj si drží nelichotivé prvenství, nárůst nových případů je nejvyšší v celé ČR  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.