Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Rekreační Železná Ruda otevřela na Šumavě pumptrackovou dráhu, staví hřiště a biotop

Pumptrackovou dráhu otevřela Železná Ruda, která je s 1630 obyvateli největším rekreačním centrem v Plzeňském kraji. Novou dráhu tvoří okruh s vlnami a klopenými zatáčkami, kde se jezdí na kolech bez šlapání. Využívají ji ale i jezdci na skateboardech nebo koloběžkách. Město také zahájilo stavbu přírodního koupaliště a dokončuje fotbalové hřiště s umělým trávníkem na malou kopanou. Náklady projektů pro sportovní a rekreační vyžití dosáhnou téměř deseti milionů korun.

Pumptrackovou dráhu otevřelo město ve sportovním areálu Za tratí směrem na Alžbětín. Podle místostarosty Filipa Brože má rozlohu 1000 metrů čtverečních a stála asi tři miliony korun. „Od kraje jsme dostali zhruba 1,5 milionu,“ řekl.

Sousední fotbalové hřiště za téměř 1,5 milionu chce město dokončit do Železnorudských slavností, největší kulturní a společenské akce v Železné Rudě, které budou 6. a 7.srpna. Zaplatí ho z vlastních zdrojů. „Nahradí dosavadní škvárové hřiště, které původně vzniklo tak, že se tam navážela frézovaná a samovolně tam prorostla tráva,“ konstatoval Brož.

Město dále zahájilo 16. července výstavbu přírodního biotopu Žabáky zhruba za čtyři miliony korun. Vzniká na místě větší městské nádrže na kraji lesa za hotelem Engadin směrem ke sjezdovkám Belveder. „Smlouvy jsou podepsané, hotovo musí být do října. Původně jsme to chtěli stihnout dříve, abychom se mohli vykoupat už v létě, ale museli jsme začátek posunout kvůli bobrovi evropskému, který musí vyvést mladé,“ řekl starosta Filip Smola. Železná Ruda získala na stavbu dotaci téměř šest milionů, ale v soutěži dosáhla nižší ceny. Spoluúčast města bude do půl milionu korun.

Podle Smoly půjde o jedinou vodní plochu ke koupání široko daleko. Turisté na Železnorudsku využívali do roku 2006 přes 20 let bazén v sousední Bavorské Rudě, které ale městečko s 900 obyvateli kvůli vysokým nákladům uzavřelo, i když ho ještě na závěr finančně podporoval i Plzeňský kraj. O deset let později byl srovnán se zemí a padla i varianta, že tam bude letní koupaliště. Čeští návštěvníci oblasti musí do vzdálenějších krytých areálů ve Zwieselu, Bad Kötztingu a Lamu, na české straně do Klatov, Kdyně a Sušice.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Železná Ruda

Štítky pumptracková dráha, Železná Ruda, stavba biotopu, hřiště, Šumava, Plzeňský kraj, Alžbětín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekreační Železná Ruda otevřela na Šumavě pumptrackovou dráhu, staví hřiště a biotop  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.