Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Při pyrotechnickém průzkumu v Brdech vybuchla munice, dva muži utrpěli velmi vážné zranění

, aktualizováno 20. července 2021, 11:47

K výbuchu vojenské munice vyrážely dnes dopoledne do oblasti Brd všechny složky IZS, včetně vrtulníku letecké záchranné služby. Původně bylo nahlášeno, že je na místě sedm zraněných osob. Nakonec záchranáři ošetřovali dva muže s těžkým zraněním. Jeden utrpěl devastující poranění končetin, druhý je popálený na horní části těla. Výbuch měl souviset s armádním pyrotechnickým průzkumem v oblasti.    

„Přijali jsme oznámení o několika zraněných osobách v bývalém vojenském prostoru v Brdech. Podle dosud zjištěných informací jsou dvě zraněné osoby v souvislosti s pyrotechnickým průzkumem. Policisté ÚO Rokycany na místě,“ informovala mluvčí policie Ivana Jelínková. Podle jejích slov je celá věc je v kompetenci Armády České republiky, ze strany PČR byla poskytnuta pouze součinnost pyrotechnické služby.

„Záchranáři na místě události zasahovali u výbuchu se šesti vozidly s pozemními posádkami a také s vozem pro hromadné postižení osob. Z Líní byl povolán vrtulník letecké záchranné služby. K původně nahlášeným sedmi zraněným jsem požádali o výpomoc také letecké záchranné služby Středočeského kraje a Jihočeského kraje. Na místě se potvrdily pouze dvě osoby. Proto pomoc sousedních krajů nebyla potřeba. Z místa události jsme transportovali letecky a pozemní cestou dva muže s těžkým zraněními na urgentní příjem FN Plzeň," uvedla Andrea Divišová ze záchranné služby. 

Armáda ČR na Twitteru potvrdila, že došlo k výbuchu munice v prostoru bývalé dopadové plochy Kolvín v Brdech při asanačních pracích armády. Dva vojáci se zranili.

O zraněné pečují lékaři plzeňské fakultní nemocnice. „Jeden je ve velmi vážném stavu, druhý je také ve vážném stavu, ale je stabilizovaný," uvedla mluvčí nemocnice Gabriela Levorová.

Brdy jsou stále nebezpečné

Na místě bývalého Vojenského újezdu Brdy, který byl zrušen k 1. lednu 2016 vznikla Chráněná krajinná oblast Brdy. Armáda ještě před jejím vznikem i v současné době na vybraných územích čistí od munice některé plochy. Tato časově náročná a finančně nákladná činnost potrvá ještě delší dobu. Ženisté našli na území o rozloze téměř 13 tisíc hektarů asi 10 tisíc kusů nevybuchlé munice. Z velké části šlo o poválečnou dělostřeleckou, raketovou a tankovou munici.

Na území CHKO Brdy je stále ještě množství míst, kde jsou varovné cedule se zákazem vstupu upozorňující na skutečnost, že jde o prostor bez pyrotechnické asanace. Přesto množství lidí tyto zákazy ignoruje a vydává se do nebezpečných prostor houbařit. 

Trvale nepřístupné je v Brdech posádkové cvičiště Jince. Cílové dopadové plochy Jordán, Tok, bývalá pěchotní střelnice Kolvín a Padrť jsou trvale nepřístupné s průchodem po značených zpevněných komunikacích a trasách. Každý je povinen pohybovat se tam pouze po vyznačených komunikacích cyklostezek, turistických a naučných stezek. Na jinak nepřístupné území Předních a Zadních Bahen může veřejnost jen do vymezené bezpečné zóny v době konání armádní akce Bahna.

V oblasti Brd není navíc mobilní signál

Oblast CHKO Brdy je nebezpečná i z toho důvodu, že dodnes není pokrytá signálem mobilních operátorů a volat lze jen v jejích okrajových částech. Mobilní operátoři neměli o toto území zájem. V roce 2014 bylo v Brdech rozmístěno celkem 48 záchranných bodů Integrovaného záchranného systému. Jedná se o místa bez hlásičů s pokyny pro turisty, kteří po zavolání mobilem na tísňovou linku nahlásí číslo bodu, u něhož se nacházejí. Tabulka udává číslo bodu, jeho název, GPS souřadnice a kontaktní údaje na složky IZS. Slouží k lepší orientaci v terénu hlavně v případě, kdy je potřeba pomoc složek IZS.

Vedle toho fungují v oblasti tři "trauma body", které se nachází v místech, kde jsou křižovatky hlavních cest a cyklostezek – lokalita Padrť, u louky Tři trubky a na křižovatce Nad Čuralem. Tabulky obsahují číslo bodu, název, GPS souřadnice a kontaktní údaje na složky IZS. Člověk, který je v tísni, si přivolá pomoc zmáčknutím tlačítka, signál je odeslán hasičům, kteří dále informaci předávají policistům.

Traumabod u Padrťských rybníků

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky výbuch, Brdy, pyrotechnický průzkum, munice, armáda, zraní, záchranná služba, průzkum, úraz, Armáda České republiky, Fakultní nemocnice Plzeň, Andrea Divišová, Twitter, Středočeský kraj, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Při pyrotechnickém průzkumu v Brdech vybuchla munice, dva muži utrpěli velmi vážné zranění  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.