Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hasiči zachraňují vodáky. Nejvíce nás překvapí ti, kteří o řece vůbec nic nevědí

Statisíce Čechů vyráží v letních měsících na vodu a mezi nimi je i řada těch, co nemají absolutně žádné zkušenosti a zkrátka jim to přijde jako dobrý nápad. Mnoho z nich pak vůbec netuší, jakou dokáže mít voda sílu a že stačí drobné zaváhání. Romantická vyjížďka se během chvilky změní v boj o život.

Celou republiku obletěl v minulém týdnu případ převráceného raftu na řece Sázavě u Českého Šternberka na Benešovsku. Člun s šesti lidmi, mezi nimiž byli i nezletilí, se převrátil u jezu. Dva lidé zemřeli, další skončili v nemocnici. Případem  se zabývá policie pro pro trestný čin usmrcení z nedbalosti.

„Na vodu jezdíme každým rokem. Máme toho sježděno opravdu hodně po celé zemi a myslím, že jsme už nasbírali dost zkušeností a víme, co si dovolíme sjet a kdy loď raději přeneseme. Co mě ale opravdu zarazilo bylo, když jsem viděla mladý pár, který sice loď přes jez přenesl, ale nastoupili hned pod ním a voda je zase stáhla zpátky. Nikomu se nic nestalo, ale tohle je jedna z věcí, kterou mi hlava nebere. Dneska evidentní jezdí vodu kdekdo,“ komentuje Petra z Plzně.

S podobnými případy se bohužel setkávají i profesionálové. Podle hasičů mnoho lidí přecení své schopnosti, a naopak si neuvědomí, že voda dokáže být velmi nebezpečná. Nejkritičtějším bodem bývají jezy.

„Nejintenzivnější zážitek, který jsem měl při pomáhání lidem, kterým někdo zemřel při neštěstí na jezu byl před sedmi lety, kdy se na jezu utopila šestnáctiletá dívka a já poté poskytoval psychologickou podporu jejím rodičům. A viděl jsem, jak moc je ta událost zasáhla. Nedá se to popsat. Mohu říct, co jsem viděl, co lidé dělali, ale nedá se popsat kontakt s člověkem, kterému před hodinou zemřela dcera. Je to zážitek, který mě dodneška dojímá,“ vzpomíná hasič Michal Černík z Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje. Právě on byl u nešťastné události na jezu v Radošově na řece Ohři. Právě zde zahynuly už desítky vodáků. Dnes je jez zabezpečený, přesto by lidé měli být opatrní.

„Hodně neštěstí na jezech nebo okolo řek je v součinnosti s vodákama, kteří jsou nezkušení a nezodpovědní. Máme pochopení pro vodáky, kteří chtějí něco zažít, nechtějí jen jet na vodě, která je jako olej. Bohužel někdy však překročí hranici, která je únosná pro jejich dovednosti. Nejvíce nás překvapí vodáci, kteří o té vodě vůbec nic nevědí. Nemají zkušenosti, někde se rozhodnou, že sjedou řeku. Neví, jak se ovládá loď, nemají bezpečnostní znalosti, nepoužívají ochranné prostředky a nejsou si vědomi nebezpečí,“ komentuje jeho kolega Jiří Buček.

Situaci moc nepomáhá ani známý fakt, že se na vodě hodně popíjí. U podnapilého člověka je pak ostražitost úplně mimo hru. Podle Michala Černíka navíc lidé vůči řadě nebezpečí otupili. Jsou zvyklí na projíždějící auta, pod která mnohdy vběhnou a stejně tak je to na vodě.

Jak poznat nebezpečný jez?

Příprava je zásadní věc, proto rozhodně nezaškodí se podívat například na server nebezpecnejezy.cz, kde jich najdete celkem 151. Podle autorů jez představuje riziko hlavně kvůli tomu, že lidé podcení jeho sílu. Na první pohled totiž vypadá jako snadno sjízdný. Únik z vody navíc komplikuje také to, že je břeh špatně přístupný. Loď je tedy nutné vždy přenášet! 

„Hlavní riziko spočívá v tom, že těsně pod jezem se tvoří vodní válec, kdy voda vyvěrá a opět se vrací do jezu. Na mnoho jezů je to jasně viditelné, kdy se tam drží jakékoli plovoucí věci. Často jez zadržuje PET lahve nebo větve. Stejně jako tyto věci, dokáže voda zadržet i člověka, který se pak nedokáže dostat ven,“ přibližuje hasič Dušan Uhlík.

V takové vodě se nedá plavat a ani vesta nepomáhá. Člověk, který takto ve vodě uvízne nemá mnoho šancí se dostat z vody ven a začíná panikařit. Logické myšlení jde stranou.

Odrašující případ za všechny. Parta mladíků rozhodla sjet jez na Ohři. Měli velké štěstí.

Pro tonoucího nikdy neskákejte!

„Člověk, který je sám v tom vodním válci, tak má minimum šancí, jak si sám pomoci. Zcela kategoricky se nedoporučuje pro něj skočit, protože místo jednoho pak zachraňujeme dva. Daleko efektnější je pokusit se najít něco, co byste tonoucímu podali. Například větev, prkno, lano. Naštěstí dnes správce povodí instaluje na každý nebezpečný jez záchranné kruhy a lana,“ vysvětluje Oldřich Volf, náměstek ředitele Karlovarských krajských hasičů.

Nejdůležitější je čas. Místo běhání po břehu a panikaření, je nutné hned volat pomoc. V ideálním případě si svědci na místě rozdělí funkce. Jeden volá na tísňovou linku, druhý hledá už zmíněné lano. V tomto případě jde totiž opravdu o každou vteřinu.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS KVK | Zdroj Záchranný kruh

Štítky hasiči, voda, vodáci, záchrana z vody, řeka, prevence, nebezpečí, Michal Černík, Ohře, Hasičský záchranný sbor, okres Benešov, Sázava, Český Šternberk, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči zachraňují vodáky. Nejvíce nás překvapí ti, kteří o řece vůbec nic nevědí  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.