Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vodu vhodnou ke koupání má většina přírodních koupališť v Plzeňském kraji

Většina koupališť v Plzeňském kraji má stále vodu vhodnou ke koupání, zhoršenou jakost má letos už několik týdnů Košutecké jezírko v Plzni. Uvádí to na svých stránkách Krajská hygienická stanice v Plzni, která jakost vody ve vybraných koupalištích průběžně prověřuje. Zhoršená jakost je podle posledních dostupných měření hygieniků také na koupališti v Anníně na Klatovsku. V důsledku vydatných srážek se v některých rybnících snížila průhlednost vody. Největší vodní plocha kraje, přehrada Hracholusky, má vodu vhodnou ke koupání zejména u hráze, na opačném konci na Butově už kvůli vodnímu květu sinic nelze koupání doporučit.

Na Hracholuskách je u hráze průhlednost vody téměř tři metry. Což je ještě výborné, nicméně už můžeme pozorovat první vločky vodního květu. Zatím to není nic, čeho by se měli plavci obávat, ale je to taková předzvěst toho, že kvalita vody se bude nejspíš v průběhu sezony zhoršovat," řekl hydrobiolog Jindřich Duras.

Teplota hladinové vrstvy vody v Hracholuskách je mezi 22 a 23 stupni Celsia. Směrem od hráze se kvalita vody mění zhruba v polovině nádrže u silničního mostu, kde průhlednost dosahuje dvou metrů a vodního květu sinic už tam je podstatně víc. Vypadá jako malé hráškově zelené jehličky. „Směrem nahoru na Butov je kvalita vody ke koupání už velmi málo vhodná, a to především vlivem růstu vodního květu sinic," řekl Duras. Vydatné srážky a příval chladné vody podle něj dodaly do přehrady kyslík, který začal docházet. Ve většině nádrže je až ke dnu, u hráze mizí kyslík v hloubce osmi metrů.

„Bolevecký rybník trpí stále nedostatkem vody, i přes výrazné srážky v květnu, červnu a teď v červenci chybí stále malinko víc než metr vody," uvedl hydrobiolog. Oproti předchozím rokům má Bolevecký rybník nižší průhlednost vody, nyní 1,6 metru. „Pro koupání jsou to velmi dobré podmínky, navíc sinice, které tvoří vodní květ, se ve vodě nevyskytují, a doufáme, že se ani vyskytovat nebudou," informoval Duras. Nižší průhlednost vody je podle něj dána tím, že je méně vodních rostlin. Je to sice lepší pro plavce, ale rostliny také tolik nebrání vlnám, aby při bouřích vířily ode dna nejjemnější částečky usazenin, které zakalují vodní sloupec.

Všechny rybníky soustavy nad Velkým Boleveckým rybníkem jsou už naplněné vodou po hranu přelivu, kvalita vody je obecně velmi dobrá, průhlednost mezi jedním a dvěma metry a teplota kolem 23 stupňů, dodal Duras.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky voda, koupání, čistota vody, Plzeňský, koupaliště, Plzeňský kraj, vodní květ, Plzeň, Hracholusky, Butov, Krajská hygienická stanice, okres Klatovy, Annín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vodu vhodnou ke koupání má většina přírodních koupališť v Plzeňském kraji  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.