Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Oprava morového sloupu na plzeňském náměstí Republiky bude hotová ještě letos

Už koncem letošního roku bude hotová oprava morového sloupu na plzeňském náměstí Republiky díky tomu, že se podařilo sehnat chybějících 500 tisíc korun. Původně se plánovalo dokončení oprav tohoto významného historického monumentu na největším gotickém náměstí v Plzni až na léto příštího roku. Plzeňský morový sloup s bohatou sochařskou výzdobou se dočkal větší opravy po dvaceti letech. V roce 2006 se provedly pouze konzervační zásahy. Mariánskému sloupu se také říká morový sloup, a to z důvodu, že ho zde nechala městská rada postavit už v roce 1681 jako vyjádření díků, že skončila morová epidemie.

„Morový sloup se zahalil do lešení loni v dubnu. Oprava začala stažením prasklého hlavního sloupu u hlavice železnými pásy. Poté byla opravena a pozlacena Madona a horní čtyři sochy. Byly také pozlaceny některé atributy svatých, vyčištěna pamětní deska a obnoveno zlacení písmen na ní. Nyní se odstraňuje černá krusta spečených nečistot. Čištění má několik kroků, kdy nejprve musí restaurátoři chemicky očistit povrch kartáčem, poté tlakem vody, a nakonec jej dočišťují ručně,“ přiblížil náročné práce primátor Martin Baxa (ODS).

V současné době probíhá oprava již bez lešení. To bylo potřeba na opravu výše postavených pěti soch včetně Madony a dříku. Zbývá tak nyní dokončit opravu spodní části sochařské výzdoby sloupu, balustrády a schodiště.

„Opravě předcházel podrobný restaurátorský průzkum z roku 2018, který potvrdil mnohá poškození jako pukliny, ulomené části sochařské výzdoby, poškozené zlacení a podobně. Sloup je totiž vytvořen z pískovce, který hůře odolává povětrnostním vlivům, zvláště ve městě,“ řekl technický náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS).

Opravu provádí akademický sochař Jan Vích a město bude stát celkem téměř 2,2 milionu korun s DPH. Právě kvůli finančním prostředkům byla původně oprava naplánována až do léta 2022. „Chybějící půl milion korun získala Správa veřejného statku města Plzně, která opravu pro město Plzeň zajišťuje, úsporami ve vlastním rozpočtu. Proto bude možné opravu dokončit již letos,“ dodal Pavel Šindelář.

Mariánský (morový) sloup na plzeňském náměstí Republiky před Císařským domem je postaven v barokním slohu. Sloup nechala postavit městská rada roku 1681 jako poděkování za skončení morové epidemie. Vrchol je zakončen zlacenou replikou gotické plastiky Plzeňské madony. Autory celkem osmi soch na plzeňském Mariánském sloupu jsou otec a syn Kristián a Lazar Widemanovi. Morový sloup je chráněn jako kulturní památka České republiky. Poslední velká oprava se uskutečnila v letech 2001 až 2002.

Ohodnoť článek

Foto Milan Říský, Plzen.eu, Adriana Jarošová,

Štítky památka Mariánský sloup, morový sloup, restaurátoři, Plzeň, oprava, sloup, Pavel Šindelář, ODS, Martin Baxa, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oprava morového sloupu na plzeňském náměstí Republiky bude hotová ještě letos  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.