Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Bořek se rozloučil s Plzní, nově posílí chov v Safari Parku ve Dvoře Králové

Jedenáct let byl Bořek ozdobou plzeňské zoo a spolu s Jirkou a Lexem patřil mezi nejoblíbenější exempláře v zahradě. Nyní jeho cesta vede dál do Safari Parku ve Dvoře Králové. Ošetřovatelé doufají, že právě tam zplodí své první potomky. Na zástupce žirafy Rothschildovy přitom čekala zahrada v Plzni téměř půl století, přání se vyplnilo v květnu 2010.

„Transport opustil brány zoo ve čtvrtek 8. července v devět hodin ráno. Bořek se narodil 11. července 2008 v Zoo Praha. V Plzni zůstává stejně starý Lex z Ostravy a o rok mladší samec Jirka z Prahy,“ uvedl mluvčí zoologické zahrady Martin Vobruba.

Fandové plzeňské zoo čekali na žirafy téměř 50 let. Historie jejich chovu se začala psát v roce 2010, kdy do zahrady dorazil samec Lex z Ostravy. Do té doby nikdy žirafy v Plzni nebyly. Lexe pak doplnili ještě dva zástupci žirafy Rothschildovy a vznikla tak samčí skupina, která byla plně v souladu s Evropským záchranným programem.

„Některé zoo mívají mládenecké skupiny bez samic. Je to kvůli celkové kapacitě evropských zoo a faktu, že v chovném stádě nemůže být více dospělých samců. Zhruba dvouletí samci musejí proto odjíždět ze svých rodných zoo. Plzeňská zoo tak plní významnou roli v rámci záchranného programu, samci byli v rezervě pro případné uvolněné místo v chovném stádě v jiné zoo, k čemuž došlo právě nyní,“ dodal Vobruba.

V současnosti rozeznáváme čtyři druhy žiraf, přičemž žirafa Rothschildova v současné taxonomii spadá pod žirafy núbijské, tedy poddruhu nejohroženějšího druhu žirafy, žirafy severní. Největší populace žirafy Rothschildovy žije v národním parku Murchison falls v Ugandě. Denně spořádá žirafa téměř 30 kilo sena, píce a okusu. Chovatelé jim ještě mnohdy podstrojují také směsí zeleniny, ovesných vloček či sušených kopřiv.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ZOO Plzeň

Štítky zoo, Plzeň, zoologická zahrada, Bořek, žirafa, zahrada, ZOO Dvůr Králové, Dvůr Králové nad Labem, Martin Vobruba, ZOO Praha, Ostrava, Uganda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bořek se rozloučil s Plzní, nově posílí chov v Safari Parku ve Dvoře Králové  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.