Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Aktivace traumabodu zachránila v Brdech život zraněné cyklistce v oblasti bez mobilního signálu

Důležitost a funkčnost speciálního traumabodu, sloužícího pro přivolání pomoci v případě zranění, si v Brdech naostro vyzkoušela skupina cyklistů. Jedna žena se tam totiž při pádu z kola zranila. Místo, kde se nehoda stala, ale bylo mimo dosah pokrytí signálu mobilního operátora. Jedinou možností, jak rychle přivolat pomoc, byla aktivace traumabodu, tedy rozbít sklo a zmáčknout tlačítko.

„Při jízdě na elektrokole neměla čtyřiašedesátiletá cyklistka přizpůsobit rychlost jízdy v úseku ve směru od Zaječova směrem k rozcestí u louky Tři trubky. Několik set metrů před rozcestím vjela žena do mělkého výmolu, nezvládla řízení a upadla na komunikaci. Následkem toho utrpěla zranění,“ popsala nehodu policejní mluvčí Hana Kroftová.

Místo, kde došlo k pádu cyklistky, je mimo signál mobilního operátora, proto její známí využili k přivolání pomoci aktivního tlačítka na traumabodu, který se naštěstí nacházel nedaleko od místa nehody. Po přijetí informace operační důstojník na místo vyslal hlídka policie z Hrádku. Zraněnou ženu si následně do své péče převzali přivolaní záchranáři.

Jak fungují traumabody? 

Traumabody se nachází v místech, kde jsou křižovatky hlavních cest a cyklostezek – lokalita Padrť, u louky Tři trubky a na křižovatce Nad Čuralem. Tabulky obsahují číslo bodu, název, GPS souřadnice a kontaktní údaje na složky IZS. Člověk, který je v tísni, si přivolá pomoc zmáčknutím tlačítka, signál je odeslán hasičům, kteří dále informaci předávají policistům.

Provoz tlačítek funguje na baterie, jejichž výdrž je minimálně na pět let. Zařízení snese teploty od minus 40 do plus 80 stupňů. Dodavatelem celého technologického řešení tlačítek je společnost T-Mobile. Celkové náklady na pořízení tří tlačítek byly v roce 2019 přesně 116 160 korun, roční náklady na jejich servis a provoz jsou vyčísleny na 533 610 korun. Záchranáři se domluvili se správou vojenských lesů na spolupráci, mají klíče od všech závor na území CHKO Brdy a dostanou se tedy na každé místo.

V roce 2014 bylo v Brdech rozmístěno celkem 48 záchranných bodů Integrovaného záchranného systému. Jedná se o místa bez hlásičů s pokyny pro turisty, kteří po zavolání mobilem na tísňovou linku nahlásí číslo bodu, u něhož se nacházejí. Tabulka udává číslo bodu, jeho název, GPS souřadnice a kontaktní údaje na složky IZS. Slouží k lepší orientaci v terénu hlavně v případě, kdy je potřeba pomoc složek IZS.

CHKO Brdy se v roce 2016 otevřela turistům po zrušení vojenského prostoru. Oblast ale není dodnes pokryta signálem mobilních operátorů a volat lze jen v jejích okrajových částech. Mobilní operátoři neměli o toto území zájem. 

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš + Policie ČR

Štítky traumabod, Brdy, pád z kola, zraněná cyklistka, přivolání pomoci, cyklista, mobilní operátor, Tři trubky, Zaječov, T-Mobile, CHKO Brdy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aktivace traumabodu zachránila v Brdech život zraněné cyklistce v oblasti bez mobilního signálu  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.