Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Seznamte se s tetrapakošem hranatcem, střípkem ostroušem a zátkovcem pivenkou. Národní parky bojují v nové kampani s odpadky

Všechny čtyři české národní parky se zapojily do kampaně, jejímž cílem je upozornit na odpadky ve volné přírodě. Kampaň má název „Není zvěř jako zvěř 2021“ a inspirací se staly různé druhy odpadků. Ty potom dostávají rodové a druhové jméno, kterými se běžně označují zvířata nebo rostliny. S originálním projektem přišla původně Správa Krkonošského národní parku, teď má ale své pokračování s mnohem širším dosahem napříč celou republikou. Kampaň startuje v červenci.

Odpadky v přírodě se s určitou mírou nadsázky stávají invazivními druhy, pro které tvůrci kampaně identifikovali novou čeleď – čeleď odpadkoušovitých. Z nejčastěji se vyskytujících druhů lze jmenovat zejména tvory jako je lahvoň skleněnec, zátkovec pivenka, plechovkovice nápojová, střípek osrtouš, nedopalek smrdutý, konzervice ostrá nebo tetrapakoš hranatec. Už dříve krkonošský park objevil petlahvoně odhozence, vlhčence ubrouskového, sáčkovce šustilku nebo obalíka sušenkovitého.

Národní parky napříč celou českou přírodu trápí množství odpadků, které tam zůstávají po návštěvnících. Nevhodně se chovajících turistů není sice vysoký podíl, ale v absolutních počtech jde o velké množství lidí. Navíc při představě, jak dlouho odhozené odpadky v přírodě přežívají, je obava o českou přírodu na místě. Každoročně se konají sběračské akce, aby následky nevhodného chování turistů napravily. Ale ideální by samozřejmě bylo, kdyby se žádné takové akce vůbec konat nemusely.

Podle ředitele Správy KRNAP Robina Böhnische je však třeba se veřejnosti v tomto směru znovu připomenout. Množství odpadu zůstávajícího v rezervaci po turistech podle něj znovu představuje jeden z hlavních problémů, se kterými se musí v Krkonoších potýkat. „Plastové či kovové obaly od potravin, ústenky, respirátory a papírové kapesníčky jsou nejčastější odpadky, které zůstávají v přírodě Krkonošského národního parku po turistech. Při vědomí skutečnosti, že Krkonoše ve vztahu k rozloze jsou jedním z nejnavštěvovanějších národních parků na světě, jsou pohozené či zanechané odpadky celkově velkým problémem. Řešením není instalace odpadkových košů. Řešením je, aby návštěvníci pochopili, že v národních parcích platí pravidlo, co si do hor přinesu, to si mám také odnést," uvedl Böhnisch klíčovou myšlenku celé kampaně.

Jeho slova potvrzuje také ředitel Správy NP Šumava Pavel Hubený. Ten upozornil na paradoxní fakt, že právě odpady hyzdící přírodu v rezervaci jsou zároveň i častým námětem stížností samotných návštěvníků. „Z našeho rozsáhlého dotazníkového šetření, které probíhalo mezi lety 2017 až 2019, jsme se dozvěděli, že jednou z věcí, která návštěvníkům NP Šumava vadí, je množství odpadků, které zůstává po návštěvnících. Je to takový paradox, že se jim nelíbí to, co dělají sami. Snad jim tato velká kampaň trochu otevře oči a pochopí, že odpadky v přírodě nemají co dělat," zdůraznil Hubený.

„V covidových měsících zvláště, ale i obecně v posledních letech se tlak na českou přírodu stále zvyšuje. A my stojíme před zcela novou výzvou. Na jedné straně přispět k vytvoření cenného pouta návštěvníků ke krajině, k bohatství české přírody, ale na druhé strany ji uchránit před takovým chováním lidí, které má pro ni destruktivní následky. Začali jsme proto jednat,“ komentoval kampaň ministr životního prostředí Richard Brabec (za ANO).  

Do kampaně se zapojilo i ministerstvo životního prostředí. Podle ministra Brabce je třeba rozprostřít turistický zájem na širší území a upozorňovat na třeba méně známá, ale neméně krásná místa na výlety. „V lokalitách, kde míra únosnosti už přetekla, stavíme zábrany před neukázněnými turisty. Legislativně posilujeme pravomoci stráže přírody a připravujeme novelu zákona, která by měla v budoucnu přestupky vůči ochraně přírody citelněji postihovat. Ale hlavně chceme s návštěvníky našich přírodních krás mluvit a vysvětlovat pravidla chování, a to hned,“ zdůraznil cíl kampaně ministr Brabec.

Ohodnoť článek

Štítky odpad, příroda, národní park, Krkonošský národní park, Richard Brabec, Robin Böhnisch, Pavel Hubený, Krkonoše, Národní park Šumava, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Seznamte se s tetrapakošem hranatcem, střípkem ostroušem a zátkovcem pivenkou. Národní parky bojují v nové kampani s odpadky  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.