Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Návštěvníci Šumavy mohou nově navštívit několik expozic a naučnou stezku, které spojuje téma dřevařství

Přeshraniční projekt Dřevařství na Šumavě a v Bavorském lese se podařilo v těchto dnech dokončit. V rámci projektu vzniklo centrum dřevařství v Neuschönau, zřídila se venkovní expozice dřevařství v Modravě a postavilo se nové muzeum dřevařství v Dlouhé Vsi, které zahrnuje i venkovní expozici a naučnou stezku dřeva u řeky Otavy.

Obce na Šumavě a v Bavorském lese ve spolupráci s Národním parkem Bavorský les a se Západočeskou univerzitou v Plzni připravily pro návštěvníky unikátní expozici o historii dřevařství. „Projekt mapuje historii těžby, zpracování a dopravu dřeva na Šumavě a v Bavorském lese. Téma dřevařství spojující celý region je uceleně zpracováno a prezentováno formou jedné propojené a tematicky ucelené expozice na rozsáhlém území od Neuschönau přes Modravu, povodí Vydry a horního Pootaví až po Dlouhou Ves,“ uvedl mluvčí projektu Jaroslav Marian.

Expozice začíná naučnou stezkou, klauzy a plavebním kanálem v Neuschönau, dále navazuje územím těžebních revírů na česko-bavorském pomezí a venkovními expozicemi na Modravsku, Poslední část se věnuje plavení dřeva a vorařství na horním toku Otavy.

Muzeum dřevařství s venkovní expozicí v Dlouhé Vsi

„Pro potřeby provozu Muzea dřevařství v Dlouhé Vsi se postavila nová stylová budova, která se nachází při hlavní silnici vedoucí ze Sušice na Centrální Šumavu,“ uvedl starosta Dlouhé Vsi Dušan Rovňan. Nachází se tam expozice s tématem lesa, historie dřevařství, zpracování a dopravy dřeva. Prostor kolem muzea je věnován venkovní expozici s replikou voru a zvětšenou maketou krabičky zápalek.

Venkovní expozice zahrnuje také informace a odkazy na historii dřevařství v Dlouhé Vsi, která byla vybudována jako dřevařská osada. Do dnešní doby se zde zachoval jedinečný soubor dvojdomků s polovalbovými střechami a dvojicí polokruhových okének ve štítě, které dal pro své zaměstnance v první polovině 19. století postavit majitel panství kníže Schwanzenberg.

„Vedle bývalého vaziště vorů stojí dodnes hradlový most a provozované dřeviště, jehož historie je stará skoro 200 let. V objektu bývalého hamru Branau byla založena v osmdesátých letech 19. století fabrika na výrobu zápalek. I tato dřevozpracující továrna funguje do dnešních dnů,“ uzavírá starosta Dušan Rovňan.

Stezka dřeva Neuschönau - Dlouhá Ves

Naučná stezka dřevařství v Dlouhé Vsi navazuje tematicky na Dřevařskou stezku vedoucí do Dlouhé Vsi z česko-bavorské hranice. V Bavorsku na ni v rámci projektu navazuje nová stezka vedoucí opačným směrem od hranice do Neuschönau. Tím došlo k propojení a vytvoření jedné přeshraniční tematické stezky Neuschönau – Dlouhá Ves.

Nová naučná stezka dřeva v Dlouhé Vsi vede od budovy muzea kolem bývalé továrny rodiny Schellů (stále zde probíhá dřevozpracující výroba), dále podél vodního kanálu, který nechal vybudovat K. Schell pro pohon jedné z prvních vodních turbín. Asi po kilometru se cesta stočí podél řeky Otavy k vodnímu dílu – jez. V tomto úseku může návštěvník vidět, jak složité úseky museli voraři s vory překonávat. Stezka se poté vrací podél řeky zpět do vsi k muzeu. Jedná se o okruh v délce cca 4,5 km po rovinatém terénu. Po trase stezky jsou instalovány QR kódy s popisem zajímavých míst

Venkovní expozice dřevařství Modrava

„Zdejší expozice je tematicky zaměřená na těžbu dřeva, jeho prvotního zpracování a transport k vodní dopravní cestě. Za shlédnutí určitě stojí dřevorubecká chýše, milíř na výrobu dřevěného uhlí či sáně na svážení dřeva. Exponáty jsou opatřeny informačními tabulemi,“ popisuje starosta Modravy Antonín Schubert

Centrum dřevařství v Neuschönau

V objektu je zřízena expozice zaměřená na les, jeho cyklus a proměny v průběhu historie a také vliv člověka na něj. Podobně jako v Dlouhé Vsi navazuje přímo na Centrum dřevařství nová naučná stezka dřevařství vedoucí centrem obce a po napojení na stávající Dřevařskou stezku dále pokračuje k hranici.

Naučný web les a dřevařství

„Součástí celého projektu je i naučný web Les a dřevařství, který je prezentován v infocentrech v Neuschönau, v Modravě a v muzeu v Dlouhé Vsi. Je propojený i na Turistický webový portál Šumavy a Bavorského lesa a obsahuje základní informace o lese a dřevařství. Web obsahuje i namluvený text,“ informuje starosta Modravy Antonín Schubert.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jaroslav Marian

Štítky expozice dřevařství, muzeum dřevařství, turistický ruch, turistické cíle, Šumava, naučná stezka, muzeum, projekt, Neuschönau, Modrava, Bavorský les, Otava, Západočeská univerzita v Plzni, Národní park Bavorský les

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Návštěvníci Šumavy mohou nově navštívit několik expozic a naučnou stezku, které spojuje téma dřevařství  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.