Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Národní technické muzeum buduje v Plasích expozici gotických stavebních strojů

Národní technické muzeum (NTM) začalo vedle svého Centra stavitelského dědictví v Plasích budovat stálou expozici středověkých stavebních strojů. Přijde zhruba na 25 milionů korun a bude hotová za rok. V lednici bývalých ležáckých sklepů plaského kláštera budou rozměrné repliky dvou obřích gotických stavebních strojů. Projekt podpoří z 85 procent evropský program IROP a zbytek dá ministerstvo kultury.

„Stálá expozice gotického stavitelství bude hotová na sezonu roku 2022. Budou tu originální repliky 1:1, které jsou tak velké, že tento 14 metrů vysoký prostor zaplní," uvedl generální ředitel NTM Karel Ksandr. Díly středověkého stavebního jeřábu a beranidla už jsou ve sklepích složené. „Obě repliky byly dělané podle nákresů, které jsou v Bibli Václava IV., která je uložená v Rakouské národní knihovně," vysvětluje Ksandr. Funkční jeřáb bude zavěšený skoro až pod stropem, aby ho bylo možné používat, stejně jako beranidlo.

„Budeme předvádět návštěvníkům, jak se několikatunové kamenné bloky na těch strojích zvedaly na gotických stavbách. A myslím si, že je to strašně fascinující, protože málokdo si uvědomí, co dokázali naši předkové bez techniky, na kterou jsme zvyklí my, tedy pouze na lidský pohon," dodal.

Tyto stroje se používaly například při stavbě svatovítské katedrály nebo Karlova mostu. V expozici budou i originální gotické sekery, které se našly při archeologických průzkumech v ČR.

Rozměrné funkční repliky strojů byly součástí výstavy NTM "Civitas Carolina aneb stavitelství v době Karla IV." připravené v roce 2016 k 700. výročí narození Karla IV. Byly zhotoveny na základě studia historických pramenů a vyrobeny za důsledného použití dobových řemeslných postupů. Představují podle Ksandra v evropském měřítku ojedinělou rekonstrukci původní středověké stavitelské technologie a jejich zpřístupnění obohatí ucelený výklad dějin stavitelství v areálu NTM. S jeřábem se mohla veřejnost seznámit při opravách různých památkových objektů, například na hradech Točník a Kost.

Sklepy z konce 19. století jsou podle Ksandra v perfektním stavu a budova se autenticky dochovala bez omítek, což bude ladit s novou expozici. „Bude to vypadat, že jsme na staveništi, a s fungujícím jeřábem to velmi dobře vynikne," pochvaloval si.

Podle architekta připravované expozice Daniela Dvořáka přispěje k poznání středověkého stavebnictví, které přežilo staletí a je stále krásné. „Musí nás fascinovat. Jak katedrály a hrady vyměřovali? Jakou měli logistiku, dopravu, personální zajištění? Čím opracovávali materiál, jak ty tuny materiálu přemisťovali? Kdo to všechno řídil? Otázek je donekonečna," řekl.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Národní technické muzeum, Plasy, expozice, výstava, technika, Národní technické muzeum v Praze, jeřáb, Ministerstvo kultury České republiky, Centrum stavitelského dědictví, Karel IV. Lucemburský, Václav IV. Český, Rakouská národní knihovna, Bible, Daniel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Národní technické muzeum buduje v Plasích expozici gotických stavebních strojů  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.