Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Archeologické léto nabídne prohlídky jindy nepřístupných památek

Tři zříceniny, jeden hrad a jedna mohyla. To jsou cíle, kam se mohou lidé vydat spolu s archeology z plzeňské filozofické fakulty. Unikátní projekt nabídne zájemcům například výlet na zříceninu hradu Litice u Plzně. Díky akci budou mít návštěvníci také unikátní příležitost na vlastní oči sledovat archeologický výzkum mohyly v Dušníkách na Litoměřicku.

„Plzeňští archeologové přichystali prohlídky pěti takových míst v Plzeňském, Středočeském, Jihočeském i Ústeckém kraji. Stejně jako vloni zavedou návštěvníky na zříceninu hradu Litice u Plzně, čtyři další lokality jsou nové a neméně zajímavé,“ říká mluvčí univerzity Šárka Stará.

První zastávka bude přímo v Plzeňském kraji, a to již 2. července. Zájemci se budou moci podívat do Litic, kde budou s odborníky zkoumat jeden z nejstarších šlechtických hradů na našem území. Zde se dozví, jaký byl důvod jeho vzniku i jakou plnil v průběhu dějin funkci.

Hrad stál na místě staršího pravěkého osídlení, poprvé byl opevněn patrně již v mladší době kamenné a další etapy využití budoucího hradního staveniště je možné datovat do starší doby železné a raného středověku. Plocha zaniklého hradu pak byla využívána nejen v průběhu novověku, ale také na konci druhé světové války, kdy vznikla dvě dochovaná palebná postavení,“ přibližuje mluvčí.

3. a 9. července se představí archeologové gotický opevněný objekt na pomezí mezi hradem a tvrzí v Opálce. Objekt nyní prochází rekonstrukcí a jinak není běžně přístupný. „Prohlídka se bude věnovat stavebnímu vývoji lokality, možnostem památkové prezentace jednotlivých částí areálu a významu Opálky v rámci středověkých mocenských, sídelních a hospodářských struktur,“ vysvětluje Stará.

Ve Středočeském kraji se zájemcům představí manský dům hradu Křivoklát. V Jihočeském kraji bude k vidění hradní zřícenina Pořešín z přelomu 13. a 14. století. Na konci srpna se pozornost upne na prohlídku Dušníků v Ústeckém kraji. Jedná se o mohyly z pozdní doby kamenné.

„Podlouhlý zemní násep kryl hroby významných jedinců eneolitických populací a v Čechách se podobných objektů zachovalo velmi málo. Mohyla je zachována minimálně do výšky 1,2 metru, což z ní činní nejlépe dochovaný objekt tohoto typu v Čechách,“ dodala Stará.

Opět platí, že účast na většině prohlídek Archeologického léta je bezplatná, nicméně kvůli kapacitě je nutné si místa zarezervovat. Celkem se lidé mohou vydat v rámci celé repubky na 90 lokalit, kde se uskuteční více než 250 komentovaných prohlídek. Akci pořádají Archeologické ústavy Akademie věd ČR v Praze a v Brně ve spolupráci s dalšími pracovišti

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto NPÚ

Štítky archeologie, výzkum, památky, hrad, zřícenina, mohyla, Plzeňský, ZČU, Litice, Plzeň, Duszniki-Zdrój, Středočeský kraj, Jihočeský kraj, Ústecký kraj, okres Litoměřice, Česko, druhá světová válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Archeologické léto nabídne prohlídky jindy nepřístupných památek  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.