Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Blesk podpálil rodinný dům, škoda je 750 tisíc korun

Bouřky opět zasáhly západní Čechy. Několik jednotek hasičů vyjíždělo během noci k rodinnému domu v Blovicích na Plzeňsku. Do stavení uhodil blesk a způsobil nemalé škody, obyvatelé objektu stihli včas utéct. Plameny ale zcela zničily střechu a podkroví. Během noci na pátek očekávají meteorologové další bouřky a varují i před zvýšenou hladinou vodních toků.

Nad Plzeňským krajem se opět prohnala bouřka. Už v uplynulé noci zasahovali hasiči u několika popadaných stromů i zaplavených sklepů. V noci na čtvrtek vyjížděli i k velkému požáru rodinného domu, do kterého uhodil blesk. Nikomu z obyvatel domu se nic nestalo a stihli včas před ohněm utéci. 

„Zasahující jednotky našich hasičů jim nabídli náhradní ubytování, ale nevyužili toho. Možná by v poškozeném domě mohli bydlet, ale zatím budou u syna, kterého mají ve vedlejší obci Vlčice, která spadá pod nás," řekl starosta Blovic Robert Zelenka.

„Na místo vyjelo šest jednotek hasičů. Oheň zasáhl střechu a půdní prostor. Obytné prostory se podařilo uchránit. Škoda byla vyčíslena na 750 tisíc korun,“ shrnul mluvčí krajských hasičů Petr Poncar. Zároveň doplnil, že se během dnešního dne budou hasiči věnovat hlavně likvidaci následků bouřkové noci.

Bouře způsobila na Šumavě polomy

Prudká bouře, která se přehnala také přes Šumavu a způsobila polomy hlavně v jižní části národního parku, a to v oblasti Stožecka a Nové Pece. „Množství turistických stezek a cyklotras v této části NP Šumava je v současnosti neprůchodná. Pracovníci Správy NP Šumava aktuálně zjišťují rozsah polomů, které podle prvních odhadů budou dosahovat vyšších jednotek tisíc metrů kubických. Zároveň začali se zpřístupňováním terénu," uvedl mluvčí  Správy NP Šumava Jan Dvořák.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se bouřky brzy opět připomenou během noci na pátek. „Dnes přes den už bude klidněji, jen ojediněle se vyskytne déšť nebo přeháňka. Ale večer a v noci na zítřek se opět vyskytnou bouřky, které mohou být opět doprovázeny přívalovými srážkami, kroupami a nárazy větru,“ uvádí ČHMÚ.

Meteorologové také vydali výstrahu před zvýšenou hladinou vodních toků. Pro většinu území Plzeňského kraje platí 2.stupeň povodňové aktivity. To se týká například Klatovska, Domažlicka, Rokycanska i samotné Plzně.

„Voda v některých řekách se může vylévat z břehů do okolní krajiny. Je zde možnost zvýšeného odtoku vody a snížení stability stromů v podmáčené půdě. Možnost průtoků vody přes komunikace, riziko aquaplaningu,“ doplňuje ČHMÚ.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS PK

Štítky bouřka, blesk, požár, hasiči, Blovice, výstraha, počasí, ČHMÚ, povodně, Plzeňský kraj, rodinný dům, Český hydrometeorologický ústav, Západní Čechy, Národní park Šumava, Jan Dvořák, Šumava, Vlčice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Blesk podpálil rodinný dům, škoda je 750 tisíc korun  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.