Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Festival WALLZ míří do finále, seznamte se s letošními skvosty

Zahraniční i domácí umělci vyzdobili deset ploch v centru Plzně. Celkem se jedná o plochu 2500 tisíc metrů čtverečních. Nová originální díla můžete potkat například na konečné zastávce linky č.12 na Božkově. Starou reklamu na panelovém domě v Komenského ulici přemaloval český zástupce Jan Kaláb. Vůbec největší letošní realizaci ale najdete na protihlukové stěně na Rokycanské třídě.

Už loňský ročník vzbudil u Plzeňanů obrovský ohlas a letos to není jiné. O tom svědčí i velký zájem mezi majiteli objektů, kteří posílali pořadatelům nabídky, aby právě jejich dům umělci vyšperkovali. Některé přihlášky dokonce překročily hranice Plzeňského kraje. Z více než 40 míst se dostalo na deset z nich a všechny najdete v západočeské metropoli.

V rámci festivalu předvedl své umělecké vlohy Jan Kaláb, který se věnoval realizaci na panelovém domě na adrese Komenského 61. Ve spolupráci s Člověkem v tísní vznikl U Radbuzy mural, který se věňuje tématu změny klimatu.

„Dalším objektem graffiti je například konečná trolejbusu číslo 12 v Božkově, konečná autobusů u Fakultní nemocnice Lochotín a výměník ve Staniční 4 na Doubravce. Největší, téměř 1000metrovou realizací, je zeď na Rokycanské třídě, která díky autorovi Ondřeji Klímovi splývá s okolím a nebude rozptylovat řidiče na hlavním tahu na Prahu," vysvětlil programový ředitel DEPO2015 Jan Štěpán..

Do Plzně zavítala také hvězda berlínské scény Johannes Mundinger, který si vzal na paškál budovu ateliérů Střední odborné školy obchodu, užitého umění a designu.

Zdroj: Střední odborná škola obchodu, užitého umění a designu, Plzeň, Nerudova 33

„Základním prvkem letošního festivalu je intervence ve veřejném prostoru a otázka toho, jak umění ve veřejném prostoru působí a ovlivňuje své okolí. Všechny realizace reagují na prostředí, kde se nacházejí, reagují také na to, jak je plocha ztvárněná dnes. Myslím, že je to jedna z cest, jak dostat výtvarné umění mezi lidi a obyvatelé daných lokalit se více zajímali o to, jak vypadá jejich okolí a co jde změnit,“ dodal Štěpán.

Mapu, kde najdete všechny letošní realizace naleznete ZDE. Pokud byste se chtěli s umělci osobně setkat, máte šanci již zítra v areálu DEPO 2015, kde je připravena Finální WALLZ party a vernisáž výstavy. V 16h si tam budou moci děti vyzkoušet, jaké je to pracovat se sprejem. O dvě hodiny později čeká na hosty například projekce filmu z průběhu festivalu.

FOTOGALERIE: Street Art festival WALLZ 2021

Pátek, 18. června 2021, 16:30

FOTOGALERIE: Street Art festival WALLZ 2021
FOTOGALERIE: Street Art festival WALLZ 2021

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Michal Poustka/DEPO 2015

Štítky WALLZ, Street art festival, DEPO2015, graffiti, mural, festival, Jan Kaláb, Plzeň, Jan Štěpán, finále, Plzeňský kraj, panelový dům, Praha, Radbuza

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival WALLZ míří do finále, seznamte se s letošními skvosty  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.