Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Psi se svými páníčky už mohou vesele dovádět na nové loučce

Pejskaři se konečně dočkali plochy určené výhradně pro jejich čtyřnohé mazlíčky. Na centrálním plzeňském obvodu se jedná o vůbec první takovýto projekt. Loučka se nachází na okraji oblíbeného Borského parku a disponuje několika prvky, kde mohou majitelé psů zdokonalovat schopnosti svých svěřenců.

Oplocení, zabezpečený vstup i osvětlení. To všechno zajišťuje pro pejskaře patřičný komfort a bezpečnost. Plocha ve výsledku slouží i ostatním, neboť pejskaři nemají důvod nechávat psy pobíhat po okolí. Prostor budil pozornost už od loňského podzimu, nyní se otevřel veřejnosti.

„Na nejvíce zatížených plochách louky je vůbec poprvé použit jako pilotní projekt trávník se speciálně navrženým štěrkovým podložím, který má vyšší odolnost a měl by tak omezit vznik nevzhledných vyběhaných ploch od našich čtyřnohých parťáků. Pro dosažení maximální pevnosti a funkčnosti bylo nutné počkat na dostatečné prokořenění travního porostu. To bylo bohužel důvodem, proč se louka otevírá až nyní,“ vysvětluje místostarosta plzeňského centrálního obvodu Petr Baloun (ODS).

Louku lidé najdou v okrajové části Borského parku poblíž Heyrovského ulice. Projekt vznikal ve spolupráci s odborníky z oblasti kynologie, proto je zde také řada herních a agility prvků vyrobených z akátového dřeva. Nezbytným doplňkem jsou místa pro značkování, protože stromy jsou chráněny před negativním vlivem psí moči dřevěným oplocením.

„Louce jsme se snažili zachovat její přírodní charakter, který doplňuje původní remízek. Rovněž jsme mysleli i na jejich pány, pro které zde máme připravené zázemí se stolem a lavičkami, aby si mohli případně odpočinout, popovídat a vyměnit si zkušenosti,“ dodává Baloun.

Líbí se mi přírodní herní prvky a také, že je celý prostor oplocen a osvětlen, takže sem můžeme zajít i večer,“ říká pejskař Honza, který zde pravidelně venčí svého psa. Nápad kvituje i Petr, který adoptoval fenku z útulku a místo by rád využil i pro socializaci svého čtyřnohého společníka. „Hlavně doufám, že to tu vydrží a že budou všichni ohleduplní,“ řekl.

Pejskařů na území centrálního městského obvodu není zrovna málo, radnice jich zde eviduje přes tři tisíce. Pokud se tato loučka osvědčí, mohla by v blízké době vzniknout další v Zadních Skvrňanech.

„Rozhodně jsem rád, že se nám podařilo vybudovat takové místo, které je dnes už běžnou součástí každého moderního města. Oceňuji na něm komfort a hlavně bezpečnost pro jeho uživatele. Věřím, že se nám podaří vybudovat další psí louku na jiném místě našeho obvodu,“ dodal závěrem starosta David Procházka (ANO).

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Duzbabová

Štítky psí loučka, MO Plzeň 3, pejskaři, Borský park, pes, louka, ODS, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Psi se svými páníčky už mohou vesele dovádět na nové loučce  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.