Počasí dnes13 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Velký smutek u šimpanzů, v plzeňské zoo uhynul legendární samec Bask

Velmi smutná zpráva přišla ze zoologické zahrady v Plzni, která přišla o cenného člena šimpanzí rodiny. V osmadvaceti letech zemřel samec Bask. Pravděpodobnou příčinou úmrtí bylo srdeční selhání.

„Koncem minulého týdne přišla plzeňská zoo o jednoho člena šimpanzí tlupy, samce Baska. Uhynul ve čtvrtek 13.5. krátce po poledni ve věku 28 let. Pravděpodobnou příčinou bylo srdeční selhání. Více než rok byl v léčení srdeční slabosti. Definitivní příčinu stanoví výsledky pitvy," uvedl mluvčí zoologické zahrady Martin Vobruba.

Bask se narodil v královédvorské zoo v roce 1993. Do Plzně jej  převezli v roce 2000, stal se historicky třetím sacem chovu a otcem samic Bamii (narozené v roce 2003) a Caily (narozené v roce 2020). Šimpanzi se mohou v zajetí dožít až 50 let. V Plzni dosáhla nejvyššího věku 40 let Baskova první partnerka Zwart, jedné ze současných samic je také 40 let.

Aktutálně v plzeňské zoo zůstává tlupa tvořená čtyřmi dospělými samicemi a malou Cailou. „O novém samci je zahrada v jednání s koordinátorkou Evropský záchovného programu," dodal Vobruba.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ZOO Plzeň, Kateřina Misíková

Štítky ZOO Plzeň, šimpanz, Bask, EEP, Plzeň, Martin Vobruba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velký smutek u šimpanzů, v plzeňské zoo uhynul legendární samec Bask  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.