Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Střevní paraziti vyhubili téměř celé stádo zubrů v přírodní rezervaci

Obrovská tragédie! Jinými slovy se ani nedá popsat úhyn čtyř z pěti kusů zubřího stáda v přírodní rezervaci nedaleko Rokycan. Podle odborníků za úhyn může silná infekce způsobená střevními červy. V minulých dnech krátce po sobě uhynuly dvě zubří samice, jedna i s mládětem a býk Tábor, který do rezervace přicestoval loni v květnu.

Invazní druhy jsou pro českou přírodu stále větší problém. Podle odborníků šíření asijského jelena siky a s ním zavlečených parazitů mělo v minulých týden tragický dopad právě na rezervaci u Rokycan.

„Velmi nás mrzí, co se v naší rezervaci odehrálo. Jsme přesvědčeni, že jsme pro záchranu zubrů udělali z naší strany maximum,“ píše majitel Přírodní rezervace Vojenské cvičiště na sociálních sítích. S vysvětlením přichází parazitolog Miroslav Jirků z Biologického centra Akademie věd České republiky.

„Hlavním důvodem úhynu byla pravděpodobně silná infekce invazní hlísticí Ashwortius sidemi, která byla do Evropy ve 20. století zavlečena s rovněž invazním jelenem sikou. Průběžná vyšetření trusu tuto hlístici u rokycanských zubrů nezjistilo, infekce byla zjištěna až na základě pitev, kterým byli podrobeni všichni uhynulí zubři,“ popisuje parazitolog.

Trus zubrů pravidelně posílali k rozborům, tyto nebezpečné parazity ale žádný neodhalil. Bohužel zvířatům nemohl ani veterinář, který se o ně staral už při prvních zdravotních obtížích.

Tento případ ale není zdaleka ojedinělý

„Úhyny zubrů vlivem téhož parazita jsou známy z Polska. V nizozemských zubřích stádech zase způsobují úhyny plicnivky, což jsou rovněž parazitické hlístice žijící v dýchacím ústrojí. V oblasti známého Bělověžského lesa zase zubří býci trpí dosud nevysvětlenými těžkými záněty předkožky. Každý region má z hlediska veterinární problematiky zubrů specifika,“ doplnil parazitolog.

Kvůli infekcím vyhynuly už dva chovy v jižních a středních Čechách. Jak už naznačil Miroslav Jirků, zubry člověk téměř vyhubil a současná světová populace zubra pochází z pouhých 12 jedinců, což vede k nízké genetické různorodosti a zvířata jsou více zranitelná a citlivější vůči některým parazitům.

„Invazní druhy způsobují v Evropě nejenom škody ve výši stovek miliard korun ročně, ale mají také dramatický dopad na biologickou rozmanitost. Šíření asijského jelena siky a jím roznášených parazitů to nyní bohužel potvrdilo v rokycanské rezervaci,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina, která zubry do rezervace poskytnula. Podle jeho slov by mělo Česko omezování nepůvodních druhů věnovat výrazně větší pozornost než nyní.  

Podaří se chov obnovit?

Bývalý vojenský prostor u Rokycan je evropsky významná lokalita. Kvůli výskytu vzácných organismů není možné v lokalitě intenzivně používat toxická antiparazitika.

„Momentálně s kolegy z Veterinární a farmaceutické univerzity Brno připravujeme postup, jak v Rokycanech obnovit chov zubra evropského tak, aby se neopakoval problém s parazity a zároveň nedošlo k poškození citlivé přírody bývalého vojenského cvičiště. Není to tak triviální, jak by se mohlo zdát při pohledu z venčí, ale je to řešitelné,“ uzavřel Miloslav Jirků.

Bývalé rokycanské cvičiště leží na jižním okraji města. Protéká tam Rakovský potok, ve kterém žije rak kamenáč. Jde o jedno z nejbohatších míst z hlediska obojživelníků ve východní části Plzeňského kraje. Na území této evropsky významné lokality se vyskytují také užovka obojková, skokan štíhlý, ropucha obecná nebo ťuhýk obecný. Ze vzácných druhů rostlin tam roste kosatec sibiřský, upolín nejvyšší nebo žluťucha lesklá.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Přírodní rezervace Vojenské cvičiště

Štítky zubři, přírodní rezervace, Rokycany, parazit, úhyn, parazitismus, infekce, Evropa, Biologické centrum AV ČR, Miroslav Jirka, Miloslav Jirků, Polsko, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Střevní paraziti vyhubili téměř celé stádo zubrů v přírodní rezervaci  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.