Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Slavnosti svobody jsou u konce, davy lidí marně vyhlížely přelet Gripenů

Skoro jako kdyby žádná pandemie nebyla. Těmito slovy by se dal popsat poslední den Slavností svobody. Lidé využili krásného počasí a vyrazili v hojném počtu do ulic města. Na několika místech mohli obdivovat ukázky vojenské techniky. Atraktivní byly také přelety historických a současných letadel. Na poslední chvíli ale musela Armáda České republiky odvolat přelety letounů JAS 39 Gripen.

„Bohužel Gripeny dnes z důvodu plnění mimořádných povinností nad Plzní neproletí. I tak byla podívaná moc fajn,“ uvedlo stručně město na svých sociálních sítích.

Není to poprvé, kdy Plzeňané očekávali přelet atraktivního stroje. Loni v rámci oslav Dnů NATO v Ostravě měl přímo nad pomníkem Díky, Ameriko! přeletět ikonický bombardér B-52. Měl ale problémy s tankováním, a tak se lidé museli spokojit alespoň s formací stíhaček F-16.  

Většina lidí však mířila s mobilními telefony k nebi, a tak krátkou zprávu na facebookovém profilu města skoro nikdo nezaregistroval. V davu na náměstí proto bylo slyšet dotazy: „Kde jsou ty Gripeny?“. Podobně reagovali i lidé na sociálních sítích. „Překopali jsme celý plán na neděli, aby děti viděly stíhačky. Loni fiasko a letos opět. Nevěřím na mimořádné povinnosti,“ rozčilovala se paní Jitka J.

A tak se zpoza zvuku projíždějících tramvají jako první ozvaly motory amerického letounu C 130 Hercules, který odstartoval ze základny Rammstein v sousedním Německu. Po něm několikrát nad hlavami Plzeňanů proletěl vrtulník W-3A Sokol, který na nebi mohou lidé vídat častěji. Patří totiž armádním leteckým záchranářům.

Moderní letouny vystřídaly historické stroje z klubu Classic Traines. Lidem se tak ukázal Pilatus P2, který byl vyrobený ve Švýcarsku a sloužil jako stroj pro pokračovací pilotní výcvik. Stříbrného krasavce doprovázely dva letouny Harvard, což byl typ letadel, na kterém byly vycvičeni tisícovky spojeneckých pilotů. Ke klubu se sídlem v Líních neodmyslitelně patří i legendární Spitfire. Kvůli komplikacím s pandemií jsme ho letos bohužel nemohli spatřit. Jen jako maketu na náměstí.

„Majitel letounu je sice Brit, ale žije ve Švýcarsku. Letadlo má momentálně v Anglii na údržbě. Když by tam kvůli němu letěl, tak musí kvůli koronaviru do karantény. Měli jsme i další plány, ale bohužel. Snad se nám to povede příští rok,“ uvedl v online studiu Slavností svobody Adolf Valášek z Classic Traines.

Pilotovat ikonickou stíhačku Spitfire je velká zodpovědnost a pocta, říká Jiří Horák

Od skládání plastových modelů až do kokpitu nejslavnějšího britského válečného letounu. To je cesta Jiřího Horáka, pilota a zakladatele spolku Classic Trainers. Právě díky nadšencům jako je on, můžeme na nebi kousek od Plzně spatřit historická...

Lidé obdivovali techniku v sadovém okruhu

Vzhledem k protiepidemickým opatřením nahradilo letos tradiční program v ulicích města online vysílání studia z Měšťanské besedy. Celkem 15 hodin živého přenosu přineslo vzpomínky veteránů, dokumenty věnované osvobození nebo přenosy pietních aktů. Vysílání sledovalo téměř 50 tisíc lidí.

Hezké nedělní počasí vylákalo davy lidí do ulic Plzně, kde mohli nadšenci na čtyřech místech obdivovat historickou vojensku techniku nebo ukázku výzbroje a výstroje současné americké armády v podání klubu JTF Raiders. Nejčastěji se Plzeňané fotografovali s maketou stíhačky Spitfire, která zaparkovala přímo vedle katedrály na náměstí. Dalším zastavením byl nejznámnější americký tank Sherman M4. Třicetitunové vozidlo zaparkovalo přímo před vchodem do Měšťanské besedy.

Kromě tanku byly v sadovém okruhu k vidění tahač Diamond T981, vyprošťovací jeřáb Ward LaFrance 1000, obrněné průzkumné vozidlo Halftrack M16 a M3, šest jeepů, nákladní automobil Dodge WC52, velitelský vůz Dodge WC 56 a motocykl Harley-Davidson. Kombinovaný oddíl představil techniku, kterou používala Československá samostatná obrněná brigáda.

FOTOGALERIE: Slavnosti svobody 2021

Pátek, 7. května 2021, 19:06

FOTOGALERIE: Slavnosti svobody 2021
FOTOGALERIE: Slavnosti svobody 2021

„Jsem velmi spokojený. Přestože nám současná situace neumožnila velké oslavy, na které jsme všichni zvyklí a za nimiž k nám jezdily desítky tisíc návštěvníků, připomněli jsme si osvobození Plzně důstojně. Osobně mám největší radost, že jsme díky online spojení mohli mluvit napřímo i s veterány. Jejich vitalita je obdivuhodná. Přislíbili, že příští rok přijedou, pokud jim to zdraví a situace dovolí. I já si velmi přeji, abychom příští rok už mohli opět nabídnout slavnosti ve velkém, včetně konvoje historických vozidel, pietních aktů s účastí veřejnosti a s možností volně bez omezení se procházet ulicemi a potkávat naše osvoboditele tváří v tvář,“ shrnul primátor Martin Baxa (ODS).

Program nabídlo i autokino DEPO2015, které navštívily téměř dvě stovky diváků. Do muzea Patton Memorial Pilsen, které mohlo otevřít v omezeném režimu znovu po dlouhých měsících, zavítaly také stovky návštěvníků.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Duzbabová, Martin Pecuch

Štítky Slavnosti svobody, Plzeň, veteráni, osvobození, slavnost, Gripen, Armáda České republiky, stíhačka, technika, Dny NATO v Ostravě, Švýcarsko, Amerika, Harvardova univerzita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slavnosti svobody jsou u konce, davy lidí marně vyhlížely přelet Gripenů  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.