Počasí dnes13 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V kampusu Západočeské univerzity testují vysokorychlostní 5G síť

Do projektu ministerstev pro místní rozvoj a průmyslu „5G pro 5 měst“ se zapojila také Plzeň. Vysílač naistalovala společnost O2 přímo do kampusu Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) na Borských polích. Studenti, zaměstnanci univerzity i projektové týmy jsou jedni z prvních v rámci republiky, kteří mohou tuto technologii využívat. Testování sítě je také součástí celouniverzitního projektu SmartCAMPUS.

„5G sítě, tedy sítě páté generace bezdrátové telekomunikace, ve všech ohledech překonávají dosavadní standard. Jsou výkonnější, rychlejší a efektivnější. Na mobilním zařízení umožňují připojení rychlostí kolem 500 Mbit/s. Přibližují se tedy postupně kapacitám optických sítí,“ vysvětluje Petr Kašpar z Fakulty elektrotechnické ZČU a iniciátor projektu SmartCAMPUS ZČU.

Tyto technologie se už nyní využívají na mnoha místech po celém světě. Západočeské město se na konci roku 2019 zapojilo do soutěže, ze které vzešlo pět měst, kde se budou 5G technologie testovat.

„Pilotní instalace 5G sítě v prostředí SmartCampusu ZČU nám umožňuje otestovat tyto nové komunikační technologie mezi prvními. 5G technologiím patří blízká budoucnost. Jsme rádi, že se tohoto projektu můžeme účastnit," pochvaluje si Jiří Hammerbauer, proděkan Fakulty elektrotechnické ZČU.

SmartCAMPUS ZČU se tak rozšířil o další moderní technologie, které se uplatní v rámci právě řešených, ale i plánovaných projektů.

„Univerzita má zapůjčeno několik speciálních 5G SIM karet, na kterých lze přenosy dat neomezeně zkoušet. Využít je mohou studenti, zaměstnanci, ale i celá pracoviště nebo projektové týmy. Přispějí tak k testování technologie i k dalšímu rozvoji projektu SmartCAMPUS ZČU,“ uzavřela mluvčí univerzity Šárka Stará.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ZČU

Štítky kampus, ZČU, 5G, technologie, síť, Západočeská univerzita v Plzni, projekt, O2 Czech Republic, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Plzeň, Petr Kašpar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V kampusu Západočeské univerzity testují vysokorychlostní 5G síť  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.