Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Budovaná retenční nádrž Vinice zadrží až 6000 kubíků vody z přívalových dešťů

Do své poloviny dospěla stavba retenční nádrže Vinice pod Lochotínským parkem, která je klíčovou vodohospodářskou stavbou v Plzni. Retenční nádrž bude schopna zadržovat a poté postupně uvolňovat až 6000 kubíků vody z přívalových dešťů. Tím se vyřeší problémy s občasně přetěžovanou kanalizační stokou v oblasti Vinic a Sylvánu. Retenční nádrž na Vinicích je stavba za cca 130 milionů korun, více než 80 milionů korun je dotace  z  Evropské unie.

„Vybudování obrovské podzemní nádrže obnášelo nejprve vyhloubení stavební jámy o půdorysných rozměrech cca 65 x 32 metrů a spolu s tím vytěžit a odvézt 25 600 kubíků zeminy. Stavět se začalo vloni v červenci. V listopadu pak odstartovalo armování a betonáž železobetonové monolitické konstrukce podzemní nádrže. Do bednění o výměře přes 8000 metrů čtverečních v rámci základové desky, nosných stěn a stropů bylo zapracováno přes 460 tun výztuže a 3200 kubíků betonu,“ uvedl generální ředitel Vodárny Plzeň Jiří Kozohorský.

Na konci dubna 2021 překročila stavba jeden z důležitých milníků, kterým je odlití posledního kubíku betonu do bednění větracích věží. Tím jsou úspěšně ukončeny veškeré práce na monolitické konstrukci retenční nádrže. Do začátku letních prázdnin má stavební tým v plánu dokončit technologické vystrojení nádrže a elektroinstalační práce. Podzemní nádrž jako první díl celé skládačky tak bude dokončena.

Celý projekt ale neznamená jen vybudování rozsáhlé podzemní nádrže. Jedná se o funkční systém, jehož součástí jsou i další stavebně náročné podzemní objekty. „Čeká nás výstavba odlehčovací komory, kanalizačních stok a také spojných a revizních šachet. Tyto práce budou probíhat často v místech s omezenými prostorovými podmínkami. Typickým příkladem je stavba nové spojné šachty 11 metrů pod povrchem rušné Karlovarské ulice,“ upřesňuje Radim Smékal, hlavní vedoucí celého projektu.

 Akce Retenční nádrž Vinice je klíčovou vodohospodářskou stavbou při budování severozápadního okruhu města. „Vyřeší také problémy s přetíženou kanalizací na Vinicích a Sylvánu,“ dodal Jiří Kozohorský. 

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Vodárna Plzeň

Štítky retenční nádrž, stavba, odpadní vody, vodárna, ekologie, přívalové deště, nádrž, Vinice, Evropská unie, Plzeň, Lochotínský park, VODÁRNA PLZEŇ a.s., přívalový déšť

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budovaná retenční nádrž Vinice zadrží až 6000 kubíků vody z přívalových dešťů  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.