Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na udržení provozu malých venkovských prodejen poskytne letos kraj 3,1 milionu

Na zachování prodejen v malých obcích poskytne letos Plzeňský kraj celkovou částku 3,1 milionu korun. Rozdělí si ji mezi sebe 86 kamenných a tři pojízdné prodejny. Poskytnutí dotace odsouhlasili radní kraje, schválit ji ještě musí také krajské zastupitelstvo.

Cílem dotace je omezit rušení prodejen v malých obcích do 500 obyvatel, respektive v částech obcí do 1000 obyvatel. „Dotační titul by měl alespoň částečně přispět obcím k udržení kamenného obchodu, případně k zachování služeb pojízdné prodejny. Pro starší občany je místní obchod často jedinou možností, kde si nakoupit alespoň základní potraviny. Navíc plní i funkci sociální, jde také o místo, kde se starší občané setkávají,“ řekl náměstek hejtmanky Josef Bernard (STAN).  

Dotace jsou určené výhradně obcím na částečné krytí neinvestičních nákladů na provoz bez ohledu na vlastníka budovy a provozovatele obchodu. Dotace prodejně, kterou provozuje obec, může činit 100 000 korun a 50 000 Kč na energie. Příspěvek provozovateli prodejny může být nejvíce 30 000 Kč. Obec může dále žádat o dotaci na provoz pojízdné prodejny do 15 000 Kč. Podporu mohou dostat vesnice do 500 lidí, případně do 1000 obyvatel, pokud jde o prodejnu obce, jež se nachází v její části do 250 obyvatel.

Čtyři obce podaly žádost pro více než jednu prodejnu, Nezdice na Šumavě a Čížkov shodně pro tři kamenné prodejny, Hlohovice pro dvě kamenné prodejny a Mladý Smolivec pro tři kamenné a jednu pojízdnou prodejnu.

Tento dotační titul vyhlásil Plzeňský kraj poprvé v roce 2018, tehdy podalo žádost o dotaci 33 obcí a rozdělila se částka 1,3 milionu korun. „Každý další rok se výše dotace zvyšovala a větší zájem mělo více prodejen. V roce 2019 podpořilo hejtmanství 61 prodejen částkou 2,005 milionu korun a loni to 2,670 milionu pro79 prodejen 79 prodejen,“ dodal náměstek hejtmanky Bernard.

„Požádali jsme o 99 000 korun pro všechny naše části kromě Budislavic, kde obchod není,“ řekla Eva Kubová, starostka Mladého Smolivce. „Do Dožic jde dotace na pojízdnou prodejnu. Tam zajíždí s nákupy do tašek majitel obchodu z nedalekého Dvorce. V Mladém a Starém Smolivci funguje Jednota, v Radošicích je naše prodejna, kterou provozuje vietnamský občan,“ vysvětlila Kubová. Ve všech částech Mladého Smolivce žije téměř 200 seniorů. Pokud by se u nich obchod zrušil, museli by jezdit šest kilometrů do Lnářů nebo do Hvožďan, obojí v jiném okrese i kraji, nebo stejně daleko do Mitrovic.

Provoz malých obchodů podle starostky jeden rok dotovalo ministerstvo pro místní rozvoj, ale jen obnovu zrušené prodejny, nikoli běžný provoz. „Peníze teď dávají jen některé kraje a obce, konkrétně my dodáme dalších 60 000 až 80 000 korun,“ dodala starostka.

V Plzeňském kraji žije 591 000 obyvatel, z toho v samotné Plzni asi 195 000. Venkov zaujímá téměř 70 procent území, 351 z 501 obcí má pod 1000 obyvatel.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ZKD Plzeň

Štítky vesnické prodejny, dotace, pojízdná prodejna, zachování provozu, Plzeňský kraj, Josef Bernard, obchod, Mladý Smolivec, Starostové a nezávislí, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na udržení provozu malých venkovských prodejen poskytne letos kraj 3,1 milionu  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.