Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nejvíce volných míst v Plzeňském kraji je pro méně kvalifikované uchazeče

Plzeňský kraj vykázal ke konci března mezi kraji ČR druhý nejvyšší počet volných pracovních míst na jednoho uchazeče. Místa v evidenci úřadu práce výrazně převýšila počty uchazečů o práci. Většina volných pozic je ale určena pro uchazeče s nižší kvalifikací. Místa pro lidi se základním vzděláním tvoří z asi 31 400 volných pozic přes 84 procent, pro uchazeče s vyučením bez maturity téměř šest procent a pro lidi bez vzdělání 3,5 procenta.

Podíl nezaměstnaných v Plzeňském kraji se k 31. březnu snížil z únorových 3,6 na 3,5 procenta. Bez práce bylo 14 098 lidí. Takzvaných dosažitelných, kteří mohli hned nastoupit do zaměstnání při nabídce vhodného pracovního místa, bylo 92,7 procenta. Meziročně se počet uchazečů o zaměstnání zvýšil o 30 procent a počet dosažitelných uchazečů o 35 procent. Počet volných míst vzrostl na 31 367, meziročně jich ubylo 5103. Každý uchazeč si může na úřadu práce vybrat v průměru z více než dvou volných míst.

Na jedno pracovní místo připadlo k letošnímu poslednímu březnu nejvíce vyučených uchazečů s maturitou (4,9), když pro 621 zájemců o práci bylo v evidenci 127 pracovních míst. Vysokoškoláků bylo v krajské evidenci 884 na 393 pracovních míst a na jedno pracovní místo tak připadalo 2,3 uchazeče. „To v porovnání s uchazeči se základním vzděláním (0,15 uchazeče na jedno pracovní místo místo, tedy 3917 uchazečů na 26.432 míst), představovalo významnou diferenci. Rozdíly mezi nabídkou a poptávkou na trhu práce jsou ovlivněny vzděláním uchazečů, které často neodpovídá požadavkům trhu práce," uvedl ředitel krajské správy Českého statistického úřadu Miloslav Chlad.

Nezaměstnaných obyvatel se zdravotním postižením bylo v kraji k 31. březnu registrováno 2278, tedy 16,2 procenta z celkového počtu uchazečů. Úřad práce pro ně evidoval 684 pracovních míst, o stovku méně než loni v březnu. Nejméně pracovních příležitostí měli v okrese Plzeň-sever (29), nejvyšší nabídka míst pro zdravotně postižené byla v Plzni (259) a na jihu Plzeňska (129).

Statistika ČSÚ také potvrzuje, že pandemie zasáhla nejvíce sektor služeb. Zatímco k poslednímu březnu 2019 bylo ve službách a prodeji 1600 uchazečů o práci na 2000 míst evidenci, letos se tento poměr obrátil na 2900 uchazečů na 1300 míst. Největší nepoměr je aktuálně u obsluhy strojů a zařízení, kde bylo k letošnímu 31. březnu 2100 uchazečů na 19.300 pracovních míst.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Úřad práce

Štítky statistika, nezaměstnanost, úřad práce, práce, Plzeňský kraj, pracovní místo, Úřad práce České republiky, Česko, Český statistický úřad, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejvíce volných míst v Plzeňském kraji je pro méně kvalifikované uchazeče  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.