Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

O farmářské trhy byl obrovský zájem, někteří trhovci měli během chvíle vyprodáno

Davy lidí neodradilo od návštěvy farmářských trhů na náměstí Republiky v Plzni ani nevlídné počasí. Podle pořadatelů byl o akci ohromný zájem a některé stánky byly už po dvou hodinách beznadějně vyprodané. Kvůli pandemii koronaviru a nutným opatřením jich tu však bylo zhruba o třetinu méně.

„To jste měli přijít hned ráno, už máme skoro vyprodáno!“ říká trhovkyně a krájí přitom jeden z posledních kousků sýra. Podobně hovořili v dopoledních hodinách i další prodejci. Oficiálně totiž trhy začínají v osm hodin ráno. Pořadatelé však přiznávají, že si první zákazníci i o víkendu rádi přivstanou a přijdou klidně už v půl sedmé. O první farmářské trhy v sezoně je vždy ohromný zájem a ani letos tomu nebylo jinak. Podle odhadů dorazilo v sobotu na náměstí bezmála 2 500 lidí. 

„Jsme nadšený! Máme vyprodané čerstvé mošty, jablka v podstatě i sušené ovoce je pryč. Ten zájem je velký a máme z toho radost,“ netajila Radka Cihlářová ze sadů v Nebílovech.

Dlouhé měsíce vyhlížel trhy také Arnošt Dvořák z řeznictví z Bělé nad Radbuzou. Co se trhů týče, navštěvuje jen ty v Plzni, kde toho dokonce prodá více než ve svém krámku v Kdyni. „Tady si lidé váží domácích věcí a jdou za tím. Dnes kupovali úplně všechno," uvedl.

Aby se trhy vůbec mohly uskutečnit, museli pořadatelé splnit několik hygienických opatření. Tím zásadním byly dvoumetrové rozestupy mezi stánky, kvůli čemuž se jich sem tentokrát vešlo zhruba čtyřicet. 

„Nejvíce se lidé ptali po zelenině, ta bohužel teď není, jen sazenice. Největší fronty ale byly tradičně u masa, uzenin, mléčných výrobků a samozřejmě u pečiva,“ popsal Tomáš Popp, pořadatel Plzeňských farmářských trhů ze sdružení envic.

Na trzích je nejen méně stánků, ale omezen je také sortiment. Nemůže se zatím prodávat občerstvení a nápoje určené k přímé konzumaci, není možné ani připravit místo k posezení.  Na každém stánku také musí být dezinfekce a nutné jsou pro prodejce i nakupující respirátory.

Za sebe mohu říct, že lidé dodržují všechna opatření, všichni mají respirátor, dodržují rozestupy a nemusím nikoho upomínat. Zároveň jsme trhy rozprostřeli po docela velké ploše, takže jsme splnili i ten požadavek 15 metrů čtverečních na člověka. Jsem spokojený,“ pochvaloval si Popp.

Trhy se budou i letos konat vždy v sobotu, a to až do 18. prosince od 8:00 do 12:00 hodin. Více informací a seznam trhovců můžete najít na webových stránkách plzensketrhy.cz.

Plzeňské farmářské trhy byly jedny z prvních, které se v Česku začaly pořádat. Během let navázali organizátoři spolupráci s okruhem desítek farmářů, řezníků a dalších výrobců. Před pandemií navštívilo trhy kolem tří tisíc lidí denně.

„Zatím odložme setkávání na farmářských trzích. Nemůže se prodávat občerstvení, není možné zde posedět, ale věřme tomu, že se to časem změní a trhy se opět vrátí do podoby, jak je známe. Jsem hrdý, že máme v Plzni farmářské trhy, které skutečně naplňují svůj záměr. Je to velká příležitost pro sedláky, zemědělce a všechny, kteří nabízí kvalitní výrobky. I když jsou otevřené supermarkety, tak pořád farmářské trhy nabízí nákup potravin pod otevřeným nebem a za daleko bezpečnějších podmínek,“ dodal primátor Plzně Martin Baxa (ODS).

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky trhy, farmářské trhy, regionální výrobci, Plzeň, Tomáš Popp, farmářský trh, pandemie covidu-19, Náměstí republiky, Arnošt Dvořák, Martin Baxa, ODS, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O farmářské trhy byl obrovský zájem, někteří trhovci měli během chvíle vyprodáno  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.