Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Plzeň poskytne neziskové organizaci deset nájemních bytů pro lidi s duševním onemocněním

Organizace Ledovec získá od města do nájmu desítku bytů, díky kterým bude moci zrealizovat svůj projekt Housing First, tedy Bydlení především. To je určené především pro lidi s vážným duševním onemocněním. Cílem programu je zajistit těmto lidem standardní bydlení a dlouhodobě je udržet.

„Byty, které město poskytne, budou splňovat parametry standardního bytu s potřebným základním vybavením. Domácnostem zařazeným do projektu bude Ledovec poskytovat multidisciplinární individuální podporu po dobu nejméně 12 měsíců od nastěhování do bytu. Tato podpora bude zaměřená primárně na prevenci ztráty bydlení, a to v rozsahu a intenzitě odpovídajícím individuálním potřebám účastníka,“ uvedl plzeňský radní David Šlouf (ODS).

Město i pracovníci neziskové organizace se domnívají, že přechod klientů ze stavu bytové nouze do klasického bytu u nich může vyvolat pozitivní motivaci, která se projeví i v další oblasti jejich života.

„Může jim to pomoci ke zvýšení sebevědomí, motivovat ke zlepšení zdravotního stavu, rozšiřování a posilování sociálních vazeb či ke snaze o vyšší sebeuplatnění včetně získání zaměstnání a podobně,“ vysvětluje Karolina Vodičková, vedoucí oddělení sociální práce a dostupného bydlení Bytového odboru Magistrátu města Plzně.

Díky podpoře města a získání bytů může Ledovec začít s pilotním testováním programu Housing First, který se snaží lidi s duševním onemocněním přesunout do běžného sociálního prostředí.

„Hlavní věc je, že díky podpoře města bude mít minimálně deset lidí v bytové nouzi své doma,“ uvedl za Ledovec Petr Moravec, koordinátor projektu Housing First.

Ledovec je nezisková organizace, která nabízí lidem s duševním onemocněním nebo mentálním handicapem z plzeňského regionu podporu při udržování a zlepšování kvality jejich života v běžných podmínkách. Pořádá také řadu zajímavých akcí pro veřejnost.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Adriana Jarošová

Štítky Plzeň, bydlení, rekonstrukce, sociální byty, Ledovec, nemoc, nezisková organizace, projekt, Nejdřív bydlení, ODS, Petr Moravec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeň poskytne neziskové organizaci deset nájemních bytů pro lidi s duševním onemocněním  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.