Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Speciální nátěr likviduje viry a bakterie, ochránit má děti ve škole

Děti zdravotníků, záchranářů a hasičů mohou nadále navštěvovat školní zařízení. V Plzni se jedná o 31. základní školu. Ve třídách tráví děti hodně času, proto zřizovatel přistoupil k aplikaci speciálního nanotechnologického nátěru na stěny a strop. Technologie má schopnost likvidovat nejen viry, bakterie, alergeny a plísně, ale také veškeré výpary těkavých látek z dezinfekcí a úklidových prostředků.

V 31. základní škole se pedagogové, vychovatelé i ostatní pracovníci po celý den starají o děti, jejichž rodiče pracují v první linii. V současné době do školy dochází v průměru 60 dětí denně

„Jde o český patent používaný ve zdravotnictví u nás i ve světě. Vyučující si chválí i další z efektů této technologie, a to sice likvidaci pachů. Děti tak mají nejvyšší možnou ochranu, kterou lze v současnosti na trhu získat,“ uvedla radní pro oblast školství Lucie Kantorová (ANO).

Nátěr obsahuje krystaly oxidu titaničitého a za přísvitu UV světla likviduje nežádoucí látky. Vydržet by nátěr měl až deset let.  

„Původně byl určen pro zdravotnictví, ale například pro svou schopnost pohlcovat pachy se osvědčil i v kuchyních, školních jídelnách či ve sportovních šatnách. Je vhodný například i pro domácnosti, kde žijí děti trpící různými alergiemi,“ popsal Petr Brož ze společnosti, která nátěr zdarma aplikovala.

Podle něj má tato technologie schopnost snížit za několik minut virovou a bakteriální zátěž o 70 procent. Na vývoji chytrého nátěru se podílel významný český nanotechnolog a vynálezce Jan Procházka.

Během výuky se dětem věnují pedagogové, poté školáci pracují na svých úkolech. Škola pro ně také zajišťuje oběd, svačiny a samozřejmě i pití. Všechny tyto náklady hradí Plzeňský kraj. Ve volném čase si děti mohou hrát hry, koukat na filmy nebo se věnovat rukodělné a výtvarné činnosti.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Martin Pecuch

Štítky škola, školáci, covid, viry, bakterie, zdraví, Plzeň, Jan Procházka, Petr Brož, virus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Speciální nátěr likviduje viry a bakterie, ochránit má děti ve škole  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.