Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Skauting v době koronavirové, místo v klubovnách se děti schází on-line

Společné rozcvičky, kvízy, soutěže a hry plánují i v době koronavirové pandemie skautští vedoucí z Plzně pro děti ve svých oddílech. Protože se kvůli omezením pohybu a kontaktů nemohou scházet v klubovnách, jak jsou zvyklí, potkávají se jednou týdně on-line u počítače. I když děti tráví v současnosti u počítačů čas i při školní distanční výuce, do on-line skauta chodí každý týden zhruba dvě třetiny až tři čtvrtiny členů oddílů.

Videohovor jednou týdně sice nenahradí pestrou činnost, ale děti mají alespoň možnost slyšet a vidět své kamarády. „Ze začátku pro nás bylo velmi složité připravovat nějaký smysluplný program, kterého by se mohl účastnit každý ze svého pokoje. Po několika odvedených schůzkách jsme nabrali potřebné zkušenosti a teď už mají patřičnou kvalitu. Pořád je ale poměrně komplikované děti zaujmout, zvlášť když se přes počítač i učí," vysvětluje skautský vedoucí Daniel Bečvář.

Velmi oblíbené je podle něj v poslední době společné vaření. „Pošleme dětem předem seznam potřebných surovin a pak postupujeme podle společného receptu," popsal. Skauti se podle něj snaží využít i nástroje v počítači, které by jinak při pobytu venku neměli k dispozici. „Pracujeme třeba s mapami v počítači, děti si zkusily naplánovat výlety a trasy. Hráli jsme i hru, kdy podle dodaného popisu hledali na mapě cestu," řekl Kamil Bečvář.

Skauti, kteří jsou zvyklí při běžných schůzkách také hodně sportovat, nezapomínají podle něj na pohyb ani při on-line setkávání. „Každá schůzka začíná rozcvičkou, jeden měsíc jsme měli soutěž, kdy měly děti tabulku a tam si zapisovaly, kolik udělali kliků, dřepů a podobně," popsal. I když jsou skauti teď odkázáni na počítač, snaží se ho využívat jen jako komunikační prostředek, nehrají počítačové hry, ale snaží se přes obrazovku bavit společně. Hrají kvízy, soutěže, menší děti se například učily přes monitor počítače dělat skládačky z papíru.

Po deseti letech, kdy plzeňským skautům každoročně stoupal počet členů, jich loni bylo poprvé meziročně o něco méně. „Za loňský rok se začalo ke skautingu hlásit dalších 167 nováčků. Pořád jsou v oddílech necelé 2000 kluků, holek, teenagerů a dospělých. Nejmladšímu členovi jsou tři roky a nejstaršímu 96 let," dodal Kamil Bečvář. V Plzni je přes 50 oddílů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook Skauting v Plzni

Štítky skaut, koronavirus, pandemie, online, Plzeň, počítač, soutěž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skauting v době koronavirové, místo v klubovnách se děti schází on-line  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.