Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Lockdown nepřijelo na chalupy do Plzeňského kraje trávit příliš mnoho lidí

Na své chalupy a chaty v Plzeňském kraji přijeli trávit tři týdny lockdownu zřejmě jen jednotlivci. Shodli se na tom oslovení starostové obcí a měst, které mají na svém území velké chatové osady nebo hodně rekreačních chalup. Platí ale, že v době pandemie od loňského roku tráví lidé ve svých rekreačních objektech delší dobu než dříve.

Podle vládních nařízení, která mají snížit riziko šíření koronaviru, mohou třítýdenní lockdown trávit ve svých rekreačních objektech majitelé chat či chalup i mimo okres bydliště. Musí si ale vybrat, zda budou celé tři týdny doma nebo na chalupě. Přejíždět nelze.

Jen jednotlivci přijeli podle dosavadních poznatků starosty Filipa Smoly (ČSSD) na třítýdenní uzávěru do svých apartmánů, bytů či chat v šumavské Železné Rudě. V městečku s 1600 trvalými obyvateli jsou stovky rekreačních objektů, většinou majitelů z Prahy a z Plzně. "V tuto chvíli eviduji skutečně jen jednotky případů, kdy majitelé víkendových nemovitostí se k nám stěhují a budou celou tu dobu nejpřísnějšího lockdownu, tedy ty tři týdny, trávit u nás," řekl Smola. Jsou to lidé, s nimiž je v kontaktu a kteří mu sami dali vědět, že ve městě tři týdny stráví. "Jsou to většinou starší manželské páry," řekl. Pro rekreační středisko zvyklé zvládat mnohem větší počet lidí, nepřinesou žádnou zátěž navíc.

Ani v brdském Mladém Smolivci, kde je hodně rekreačních objektů, starostka Eva Kubová teď neznamenala žádný zvýšený zájem lidí trávit tři týdny na chalupách, i když jsou uzpůsobené celoročnímu užívání.

Blovický starosta Robert Zelenka odhaduje, že tři následující týdny přijeli do rekreačních objektů v katastru města trávit spíš jednotlivci. "Volali ale někteří lidé tajemníkovi, a protože jsme obcí s rozšířenou pravomocí, tak se na nás obrátili i okolní starostové s tím, že chalupáři chtěli potvrzení, že jim tady patří rekreační objekt. My ale nebudeme proaktivně taková potvrzení vydávat, stát umožnil dokazování například formou platby za elektřinu a podobně. To si ti lidé musí zajistit sami," řekl. I v Blovicích, stejně jako v Železné Rudě, je podle starosty patrné, že v pandemické době mají rekreanti mnohem větší zájem zůstat na chatách a chalupách déle než jiné roky.

Nejmenší obec v kraji a jedna z nejmenších v Česku, Čilá na Rokycansku s 18 obyvateli, žádný zvýšený příjezd majitelů chalup nezaznamenala, řekl starosta František Hájek. V obci je mnoho rekreačních objektů, v některých bydlí lidé dlouhodobě po celý rok. "To může to být odhadem tak deset lidí, ale nevšiml jsem si, že by o víkendu ve velkém přijeli další chalupáři a zůstali tu," dodal starosta.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky chalupy, chalupáři, lockdown, Šumava, Brdy, chalupa, Plzeňský kraj, chata, ČSSD, Železná Ruda, František Hájek, Praha, Plzeň, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lockdown nepřijelo na chalupy do Plzeňského kraje trávit příliš mnoho lidí  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.