Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V sochařském ateliéru SUPŠ Zámeček vzniká replika náhrobku malíře Josefa Šímy

Leštění hran a barvení nápisu, to jsou finální dokončovací práce na replice náhrobku slavného malíře Šímy. Z žulového kamene o hmotnosti 200 kilo jej vytesal absolvent SUPŠ a ZUŠ Zámeček v Plzni. Koncem března se pomník dopraví na místo Šímova posledního odpočinku, tedy na francouzský hřbitov de Thiais v Paříži.

Josef Šíma byl český malíř patřící k významným osobnostem evropského moderního malířství. Vzhledem k téměř padesátiletému pobytu v Paříži je někdy považován za malíře francouzského. Mezi nejdráze prodané obrazy v loňském roce patřilo Šímovo dílo "Na náspu, zármutek světla II", které se v aukční síni v Ženevě vydražilo za 5,5 milionu korun. Dražší už byl jen Mucha (7,5 milionu)

Zásadním počinem „Šímovského roku na Zámečku“ je obnova hrobu malíře Josefa Šímy v Paříži. Dvě stě kilo vážící žulový náhrobní kámen dostala škola darem.

„Dokončovacími pracemi-vytvořením pasparty, leštěním hran, osazením čepů a barvením nápisu se právě v těchto zabývá pod odborným vedením Jaroslava Šindeláře ml. úspěšný absolvent naší školy Daniel Doležal,“ říká Eva Bednářová z SUPŠ a ZUŠ Zámeček, která tento projekt organizuje.

Replika náhrobku na konci února podnikne cestu na největší pařížský hřbitov, kde ho v březnu slavnostně usadí. „Kamenný pomník bude osazen na místě Šímova posledního odpočinku. V den výročí úmrtí J. Šímy, 19. března 2021, měl být pomník na pařížském hřbitově slavnostně odhalen a u obnoveného hrobu měl proběhnout vzpomínkový pietní akt. Vzhledem k epidemiologické situaci se toto setkání uskuteční později - při příležitosti výročí Šímova narození v červenci letošního roku,“ vysvětluje Bednářová.

Díky její iniciativě se podařilo hrob těsně před zrušením obnovit a vytvořit repliku původního náhrobního kamene právě v Plzni.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto SUPŠ a ZUŠ Zámeček

Štítky SUPŠ a ZUŠ Zámeček, replika, náhrobek, Josef Šíma, malíř, Paříž, hřbitov, pomník, Plzeň, Eva Bednářová, ateliér, Jaroslav Šindelář, Ženeva, nápis

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V sochařském ateliéru SUPŠ Zámeček vzniká replika náhrobku malíře Josefa Šímy  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.