Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Pravomil Raichl neohnul hřbet před nacisty ani komunisty, za spravedlnost bojoval až do konce

Příběh Pravomila Raichla by vydal na několik životů. Od narození rodáka ze Skůry u Slaného uplynulo dnes sto let. Byl účastník odboje proti nacistickému i komunistickému režimu. Dvakrát byl odsouzen k smrti a vždy jako zázrakem vyvázl. Dlouhé roky prožil v Americe. Když se po roce 1989 vrátil domů, svědčil u soudu v procesu s Karlem Vašem, který poslal ve vykonstruovaných procesech stovky lidí do vězení a desítky na popraviště. Jeho činy ale soud označil za promlčené. Jednaosmdesátiletý Raichl se proto rozhodl vzít věci do vlastních rukou. Zradilo jej však srdce a zemřel ve svém bytě v Plzni dřív, než zvládl svůj plán na atentát dokončit.

Pravomil Raichl se jako mnoho našinců rozhodl v březnu 1939 odejít za hranice, kde se chtěl zapojit do protinacistického odboje, tehdy mu bylo osmnáct let. Původně měl namířeno do Jugoslávie. Na Slovensku i v Maďarsku byl zatčen a opět propuštěn. Proto se rozhodl přejít na území východního Polska. Zde byl však zadržen sovětskými pohraničníky a obviněn z nedovoleného přechodu hranic a špionáže, za což mu hrozil mu trest smrti. Rozsudek byl na poslední chvíli pozastaven a mladíka poslali do gulagu.

„Napadením Sovětského svazu Německem v červnu 1941 se změnila nejen situace na bojištích, ale například v Anglii podepsala naše exilová vláda se SSSR úmluvu, aby vznikla na území Sovětského svazu vojenská jednotka. Jedna z možností byla, že základem vojáků budou ti, kteří jsou v gulazích. Pravomil byl v podstatě devátým v pořadí, který nastoupil do jednotky a bylo to v prosinci 1941.  Už tehdy se netajil svými názory a tím, co zažil v sovětském vězení,“ takto popisoval Raichla publicista Jaroslav Čvančara v pořadu České televize Neznámí hrdinové.

Z hrdiny vyvrhelem

Spolubojovníci jej právem označovali za rozeného vůdce, hrdinu a pravého vojáka. Z války se vrátil obtěžkán řadou vyznamenání. Radost z návratu do rodné vlasti ale netrvala dlouho. Raichla čím dál více trápilo, jakým směrem se ubírá politický vývoj v zemi. To neušlo pozornosti ani Státní bezpečnosti, která využila jeho kontaktů a v rámci takzvané "Mostecké špionážní aféry" pozatýkala desítky vojáků a důstojníků. V květnu 1948 padly tři rozsudky smrti. Pravomil Raichl byl jedním z těch, kteří si jej vyslechl. Tehdejší prezident Edvard Beneš odmítl rozhodnutí soudu podepsat, a tak byly změněny na doživotí. Raichl putoval do borské věznice a poté do Leopoldova.

„V roce 1952 se mu podařilo z vězení utéci opět za hranice. V Německu se stal součástí americké armády, kde spolu s dalšími emigranty vznikl zárodek 3. odboje,“ uvedl na pietním aktu v Plzni Pavel Kalina, předseda spolku Patrioti odkazu generála Jana R. Irvinga.

Ačkoli Pravomil Raichl vystupoval pod smyšleným jménem, stejně ho komunistická rozvědka dokázala vystopovat. Podle Čvančary se jej dokonce pokusila několikrát odstranit, například fingovanou autonehodou.

Pravomil Raichl se narodil 31. ledna 1921. Vystudoval lesnickou školu v Písku. Za války se účastnil bojů na východní frontě, kde byl několikrát zraněn. Oceněn byl třemi Čs. válečnými kříži a medailí Za chrabrost. V roce 2000 ho prezident Václav Havel vyznamenal řádem Bílého lva V. třídy

V roce 1955 se Raichl přestěhoval do Ameriky, kde vystudoval obor vojenské historie a politologie na univerzitě v Portlandu. Založil rodinu a o návratu do své vlasti začal znovu přemýšlet až po roce 1989. Doufal, že polistopadový vývoj přinese vyrovnání a napravení křivd. I proto svědčil proti komunistickému prokurátorovi Karlu Vašovi. Soud označil jeho činy, mezi které patřil i proces s Heliodorem Píkou, za promlčené.

„S tím se Pravomil nehodlal smířit. Začal jsem se domnívat, že hodlá vzít spravedlnost do vlastních rukou, ostatně jako to dělal celý život. Neřekl mi to nikdy na rovinu, ale usoudil jsem tak podle náznaků, že se chystá sám něco s případem Vaš udělat,“ přiznal v dokumentu ČT Čvančara.

Reprofoto z knihy Jaroslava Čvančary - Pravomil Raichl: Život na hranici smrti

Svůj plán, ale dotáhnout do konce nestihl. Zemřel 25. února 2002 v Plzni v svém bytě v Thámově ulici. Na domě, kde naposledy vydechl, je od roku 2015 umístěna pamětní deska. U té se sešli členové rodiny, zástupci města i organizátoři pietní akce z vojenského historického spolku.

„Pravomil Raichl byl osobností, která se svým charakterem, pevnými postoji a odvahou nesmazatelně zapsala do naší novodobé historie. Jsme hrdi na to, že patřil k těm nefalšovaným vzorům hrdinství, jejichž odkaz a ideály, za které bojovali a umírali, se staly hnacím motorem pro nás, kteří jsme jako mladí v 90. letech vstupovali do armády,“ dodal ve svém proslovu Pavel Kalina.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Duzbabová / kniha Jaroslava Čvančary Pravomil Raichl: Život na hranici smrti

Štítky historie, odboj, Pravomil Raichl, Plzeň, atentán, Karel Vaš, komunismus, válka, smrt, věznice, Amerika, Jaroslav Čvančara, Sovětský svaz, Pavel Kalina, Česká televize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pravomil Raichl neohnul hřbet před nacisty ani komunisty, za spravedlnost bojoval až do konce  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.