Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Uzavřená lyžařská střediska bijí na poplach a chtějí zachránit alespoň zbytek sezóny

Jako rukojmí si podle Asociace horských středisek (AHS) bere česká vláda skiareály. Situace se již stává neúnosnou, hraniční termín pro otevření lyžařských středisek je 29. leden. Vláda se podle asociace otočila k lyžařským areálům zády a uprostřed nejdůležitějšího období je nechává raději uzavřené, než aby zajistila u provozovatelů ubytování dodržování protiepidemických opatření. V areálech leží na sjezdovkách množství sněhu a podmínky k lyžování jsou ideální už několik týdnů. Bohužel lyžaři na svahy nesmí.

Současně s pokračováním nouzového stavu do 14. února zároveň vláda prodloužila stávající opatření, kromě jiného nechala dále uzavřená zimní střediska. Spuštění vleků přitom nepovažuje ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) za problém. Nesmí to ale podle něho znamenat zvýšení mobility v rámci republiky. Ubytovací zařízení, která mohou nyní sloužit jen hostům na služebních cestách, nesmějí být zneužívána pro rekreaci. S otevřením skiareálů se nedá počítat dřív než na přelomu měsíce.

„S touto nepodloženou argumentací se nemůžeme v žádném případě ztotožnit," uvedl ředitel AHS Libor Knot. Po zaměstnancích středisek nelze podle něj chtít, aby suplovali příslušné státní složky při kontrole ubytovacích zařízení, která neprovozují. Provozovatelé chtějí podle Knota jasnou a podloženou odpověď, jakým nebezpečím je pro epidemickou situaci jedoucí lanovka a vlek. "Pokud ji nedostanou, nelze se potom divit části provozovatelů, kteří hovoří o řízené likvidaci oboru, nebo zvažují žaloby za způsobené škody," řekl dále.

AHS podle Knota opakovaně deklaruje, že skiareály jsou připraveny zajistit bezpečný provoz. Ubytovací zařízení a restaurace nebudou moci podle něj pravděpodobně fungovat ani ve čtvrtém stupni pětiškálového systému PES, nyní se tak jedná o lyžování místních lidí a jednodenních návštěvách.

„I přes slíbené kompenzace, které pomohou jen s částí vynaložených nákladů, areály nutně potřebují zahájit provoz, jinak to bude u mnoha z nich znamenat jejich konec,“ řekl dále Knot. Doplnil, že zahájení provozu v průběhu února už nic nevyřeší, zimní sezona pro většinu areálů končí kolem 15. března.

Lyžařská střediska mohla v nové zimní sezoně zatím fungovat jen mezi 18. a 26. prosincem. Ztráta kvůli uzavření činí do 10. ledna podle AHS jednu až 1,2 miliardy korun. V ČR podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) je 450 lyžařských středisek, do státního rozpočtu ročně přinášejí zhruba 13 miliard korun. Zaměstnávají 45 000 převážně místních obyvatel.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky lyžařská střediska, hory, návštěvník, koronavirus, opatření, otevření, lyžařské středisko, Vláda ČR, ubytovací zařízení, ANO 2011, Jan Blatný, Karel Havlíček, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Uzavřená lyžařská střediska bijí na poplach a chtějí zachránit alespoň zbytek sezóny  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.