Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Pietní akt za pokácené stromy nestačí, pojďme sázet nové, vyzývá starosta centrálního plzeňského obvodu

Celkem 214 nových stromů vysadil loni do uličních stromořadí ve své režii a na svém území centrální plzeňský městský obvod. Vedle toho se v rámci plánovaných vysazovaly na řadě míst další dřeviny, například při rekonstrukci Dlážděné ulice, při výstavbě nové obytné zóny v Radobyčicích nebo při úpravě prostoru před vjezdem do areálu plzeňského pivovaru.

„Nová výsadba se provádí také jako náhrada za pokácené dřeviny ve správních řízeních podle zákona o ochraně přírody a krajiny, ať už fyzickým osobám, nebo právnickým osobám. V loňském roce jsme jako náhradu takto dosadili 58 kusů nových stromů,“ informuje David Procházka (ANO), starosta plzeňského centrálního obvodu.

Obvod ve snaze přiblížit občanům péči o nově vysazené dřeviny na jeho území, vyhlásil na začátku podzimu akci, kdy občanům obvodu nabídl od října 2020 do března 2021 „adopci stromů“. Jednalo se o 12 kusů stromů na obvodem určených vhodných místech. Také občané sami si mohli vybrat místo pro výsadbu dle vlastního výběru. „Nabídku využil pouze jeden subjekt. O další výsadbu dřevin a následnou péči nebyl ze strany občanů, bohužel, už žádný zájem," uvedla Marie Rumlová, vedoucí Odboru dopravy životního prostředí ÚMO Plzeň 3.

Protipólem výsadeb stromů a hodně diskutovanou činností je samotné kácení dřevin, které si provádí jak v samosprávní činnosti na svém svěřeném území Městský obvod Plzeň 3, tak i Správa veřejného statku města Plzně na pozemcích jí svěřených jako je například historické centrum města, sadový okruh nebo Borský park.

„Všechna prováděná kácení dřevin na pozemcích v majetku města Plzně se pečlivě prověřují. U každého stromu je posouzen jeho zdravotní stav, funkční a estetický. Pokud se jedná o dřeviny uhynulé, tak i ty posuzuje městským dendrolog,“ vysvětlila Rumlová.

Nedávno se odstranily suché a uhynulé dřeviny v Borském parku. Pokácelo se tam 30 kusů smrků ztepilých, které v minulosti podlehly kůrovci. Každý vlastník lesních i mimolesních porostů je povinen sledovat stav dřevin a v případě, že dojde k takovém požeru, musí napadené dřeviny zlikvidovat. Stromy napadené kůrovcem pozná i laik. Několik občanů v reakci na kácení uspořádalo pietní akci, při níž rozmístili zapálené svíce na pařezech pokácených dřevin.

„Nikdo z nás nemá radost, když se musí porazit strom, ale přesto bychom měli respektovat názor odborníků. Vážíme si i postřehů a podnětů spoluobčanů, na které se snažíme reagovat. V prosinci minulého roku jsme na inkriminovaném místě kácení v Borském parku zajistili schůzku dendrologa s občanem, který se o problém intenzivně zajímal. Chci tedy vyzvat všechny, kteří mají o problematiku zájem k diskuzi a navrhuji, abychom nejen pietně vzpomínali na poražené stromky ale zároveň spolu i nové stromky sázeli, případně o ně společně i pečovali. O to více mne pak mrzí, když o akce, kterými se snažíme veřejnost podnítit k společné péči o zeleň není prakticky žádný zájem,“ dodává starosta David Procházka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MO Plzeň 3

Štítky stromy, kácení stromů, péče o zeleň, MO Plzeň 3, centrální městský obvod, kůrovec, výsadba stromů, strom, dřevina, Plzeň, kácení, Borský park

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pietní akt za pokácené stromy nestačí, pojďme sázet nové, vyzývá starosta centrálního plzeňského obvodu  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.