Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Po více než sto letech se do věže kostela v Touškově vrátí zvon

Dříve z věže kostela sv. Jana Křtitele vyzváněly čtyři zvony, dnes jsou pouze dva. Brzy se to ale změní, a to díky spolku Náš Touškov. Ten prostřednictvím sbírky vybírá peníze na zhotovení jednoho z chybějících zvonů. Oproti svému předchůdci bude o něco lehčí, záleží totiž hlavně na tom, jaký bude mít tón.

Když vyšplháte do věže touškovského kostela, hned si všimnete, že zde něco chybí. Tím jsou dva zvony, které byly společně odlity už v roce 1518.

Kostel v Touškově vnikl v letech 1777 až 1778, údajně podle plánů architekta Dienzenhofera. Věž kostela byla dostavěna v roce 1780, do té doby byla u něj stála nízká dřevěná zvonice

„V roce 1836 zvon sv. Benedikta pukl a následně byl přelit pražským zvonařem Karlem Bellmannem na zvon nový. V září roku 1916 byly tyto dva zvony rekvírovány pro válečné účely a od té doby tu jsou dvě zvonová místa prázdná,“ přibližuje Petr Komanec, který je členem výboru spolku Náš Touškov.

Znovem, který v sestavě nejvíce chybí je právě sv. Benedikt, proto se momentálně soustředí na jeho obnovu. Při výrobě se chtějí řídit dochovanými historickými zvony, které momentálně v Touškově jsou. Zdoben bude barokními ornamenty, historickým znakem města a v poslední řadě i reliéfem sv. Benedikta. Zdobné prvky také doplní jména dárců, kteří přispěli částku 10 tisíc korun a více.  

„Nepůjde však o repliku, co se týče velikosti. My se v první řadě musíme řídit tím, jaký ten nový zvon musí mít tón, aby ladil se stávajícími zvony. Tím tónem je Fis1 a takový zvon váží zhruba 850 kg. Původní zvon sv. Benedikta vážil, podle dochovaného zápisu v protokolu o zabavení, 1142 kilo. Takže nový zvon bude o necelých 300 kilogramů lehčí. I tak ovšem půjde o druhý největší v našem kostele,“ zmiňuje Komanec.

Je to vůbec Benedikt?

Jméno původního zvonu členové spolku ani místní farář s jistototou neznají. Farnost a kostel patřil dlouhá staletí pod benediktinský klášter v Kladrubech, a tedy by jméno svatého Benedikta dávalo historický smysl.

Bližší detaily a informace o projektu Zvon pro Touškov můžete nalézt na internetových stránkách zvonprotouskov.cz

„Shodli jsme se na tom, že pakliže tu máme zvon sv. Jana Křtitele, což je patron kostela, největší zvon nese honosné jméno Nejsvětější Spasitel a ten čtvrtý nejmenší byl podle dochovaných materiálů zvon Panny Marie, tak logicky chybí mezi zvony jméno zakladatele řádu benediktinů sv. Benedikta, jehož oltář se nachází i v kostele. Takže proto sbírka na obnovu zvonu sv. Benedikta,“ vysvětluje Komanec.

Cílová částka je rovný milion korun. V tom je započtená cena za odlití zvonu, jeho příslušenství, pohon a instalace na věž. Lidé k tématu přistupují zodpovědně a o tom svědčí už vybraných více než 215 tisíc korun. K projektu se připojil také Česko-německý fond budoucnosti, který přislíbil dalších 200 tisíc. Jestli bude pokračovat sbírka i na poslední čtvrtý zvon je otázkou. Vše bude záviset na tom, jak se k celé věci postaví místní občané nebo zda se najdou donátoři.

„Všechno je to o úžasné týmové práci našeho spolku. Lidé nám dali jasný signál, že o dokončení tohoto projektu, který se zapíše do historie našeho města, mají zájem. To je pro nás to nejdůležitější, dělat radost lidem a našim občanům,“ dodal Petr Komanec.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Spolek Náš Touškov + farnost Touškov

Štítky sbírka, zvon, Touškov, kostel, Jan Křtitel, projekt, Karel Bellmann, Panna Marie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po více než sto letech se do věže kostela v Touškově vrátí zvon  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.