Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Odpustek od státu? Každá obec z lokalit vytipovaných pro jaderné úložiště obdrží milion

Milion korun už brzy obdrží každá obec, jež se nachází na území původních devíti lokalit, se kterými se počítalo pro vybudování hlubinného úložiště jaderného odpadu. Umožní to novela atomového zákona, platící od 1. ledna letošního roku. Další kompenzace pro vybrané obce budou následovat. Oslovení starostové obcí ale uvedli, že o peníze nestojí, důležité pro ně je, aby u nich úložiště nebylo.

Jednorázový příspěvek obdrží 53 obcí ze všech devíti původně zvažovaných lokalit. A to i přesto, že vláda před Vánoci rozhodla, že průzkumné práce se do budoucna budou uskutečňovat ve čtyřech doporučených lokalitách - Janoch u Temelína, Horka na Třebíčsku, Hrádek na Jihlavsku a Březový potok na Klatovsku. Informovala o tom mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Štěpánka Filipová.  

Milionový příspěvek náleží obci, pokud Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) podala žádost o stanovení průzkumného území pro ukládání radioaktivního odpadu v katastrálním území obce v době od 1. ledna 2017 do 31. prosince 2018. Novela atomového zákona rovněž zvyšuje jednorázovou částku na 60 milionů korun pro každou obec, pokud by se na jejím katastrálním území stanovilo chráněné území pro ukládání radioaktivního odpadu v podzemních prostorech, uvedla mluvčí.

"Považuji za správné, že se nám podařilo najít řešení, jak obce kompenzovat v souvislosti s už realizovaným geofyzikálním výzkumem," řekl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). "Hlavní kompenzace pro obce, na jejichž území by potenciálně mohlo být hlubinné úložiště radioaktivního odpadu, teprve budou, a to samozřejmě zejména tam, kde budou pokračovat průzkumné práce. Aktuálně poskytovaný milion se týká dřívějších činností," dodal.

Obce mluví o úplatku od vlády

Postup státu při hledání úložiště dlouhodobě kritizuje Platforma proti hlubinnému úložišti, jež sdružuje 35 obcí a měst a 16 spolků. "My jsme o ty peníze nežádali. Pro nás je prioritou, aby tu nebylo úložiště a ne, jestli nám dávají nějaké peníze nebo ne," řekl starosta Budišova na Třebíčsku Petr Piňos. Městys je jedním ze sídel v lokalitě Horka na pomezí Třebíčska a Žďárska.

"Beru to jednoznačně jako úplatek. Vůbec se nám nelíbí, že to stát řeší pouze přes peníze, zvláště poté, co přišel pan Havlíček, který o ničem jiném nemluví," řekl Petr Klásek, starosta Chanovic na Klatovsku z lokality Březový potok. Je z hlavních organizátorů 17 let trvajících protestů. Podle něj nejde o žádný systematický postup státu, ale jen o gesto, nikoli směrem k dotčeným obcím, ale k okolí. "Je to hra pro veřejnost a média, pro ty obce to nic neznamená, protože my o ty peníze nestojíme," uvedl.

Do loňska se při hledání místa pro úložiště uvažovalo o devíti lokalitách. Z původního seznamu při zúžení na čtyři lokality vypadla pětice Kraví hora na Žďársku, Čertovka na pomezí Ústeckého a Plzeňského kraje, Magdaléna na Táborsku, Čihadlo na Jindřichohradecku a lokalita Na Skalním u Dukovan. Také obce z těchto lokalit budou mít ale na milionový příspěvek nárok. Havlíček včera uvedl, že tak plní slib, který dal na setkání zástupcům obcí v červenci předloňského roku.

Úložiště, v němž by měly být trvale v hloubce půl kilometru uloženy tisíce tun vyhořelého paliva z jaderných elektráren, má v ČR vzniknout do roku 2065. Finální a záložní lokalita má být určena do roku 2030.  Nyní se vyhořelé palivo z jaderných bloků ukládá do meziskladů přímo v areálech elektráren. Náklady na vybudování hlubinného úložiště jsou spočteny na 112 miliard korun. V podzemí finální lokality by měl skončit vysoce nebezpečný odpad s garancí bezpečnosti po další statisíce let.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky úložiště, radioaktivní odpad, protest, atomový zákon, výběr lokalit, vláda, SÚRAO, příspěvek pro obce, peníze, odpad, Karel Havlíček, okres Třebíč, Správa úložišť radioaktivních odpadů, okres Klatovy, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, Vánoc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odpustek od státu? Každá obec z lokalit vytipovaných pro jaderné úložiště obdrží milion  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.