Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

O povolení spalovny v Chotíkově opět rozhodne krajský soud

Krajský soud v Plzni bude opět zkoumat zákonnost vydání stavebního povolení na spalovnu komunálních odpadů v Chotíkově u Plzně, která patří Plzeňské teplárenské a funguje od srpna 2016. Nejvyšší správní soud (NSS) rozsudkem z 22. prosince vyhověl kasační stížnosti ekologického spolku Děti Země ze srpna 2018 a zrušil rozsudek krajského soudu, který potvrdil pravomocné stavební povolení pro spalovnu.

NSS podle něj uznal dvě námitky Dětí Země z celkových pěti. Spor běží od od března 2018. „Uspěli jsme s porušením dvou procesních práv. Krajský soud nám odmítl zaslat stanovisko Plzeňské teplárenské k naší žalobě, ačkoliv jsme ho o to žádali, takže jsme se k němu nemohli vyjádřit," uvedl Miroslav Patrik, předseda Dětí Země - Klubu za udržitelnou dopravu Brno, který od počátku stavbu za 2,2 miliardy Kč napadá.

Dále musí soud znovu zdůvodnit, jak bylo možné v prosinci 2017 vydat pravomocné stavební povolení, ačkoliv chybělo pravomocné územní rozhodnutí, které krajský soud zrušil v prosinci 2016 a nové tehdy ještě nebylo vydáno.

NSS zamítl námitku k absenci přezkumu závazného stanoviska ministerstva obrany a námitku k absenci přezkumu zákonnosti závazného stanoviska Městského úřadu Nýřany na ochranu krajinného rázu. Soud ještě odmítl námitky proti nezákonnosti procesu hodnocení vlivů na životní prostředí (EIA) v roce 2012 a proti vydání závazných stanovisek EIA v roce 2016. Podle NSS bylo vše podle zákona.

Děti Země dosud podaly žaloby proti čtyřem pravomocným územním rozhodnutím. Krajský soud uznal tři a poslední v dubnu 2019 zamítl. Podobně je na tom i spor o pravomocné stavební povolení, neboť krajský soud opět tři žaloby uznal a poslední v květnu 2018 zamítl.

Územní řízení na spalovnu začalo v březnu 2012 a o osm měsíců později pak stavební řízení. Stavěla se od srpna 2013 do července 2016 a od poloviny srpna 2016 do března 2019 běžel zkušební provoz. Loni v březnu získala kolaudační souhlas, protože od února měla podle Patrika dodatečné stavební povolení. „Plzeňská teplárenská během povolovacího procesu dvakrát porušila zákon, takže dostala dvě pokuty v celkové výši 230.000 korun. Jedna byla za výstavbu spalovny bez pravomocného stavebního povolení a druhá za změnu několika objektů a jejich dostavbu rovněž bez povolení," dodal.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto zevoplzen.cz

Štítky soud, spalovna Chotíkov, Děti Země, Plzeňská teplárenská, spalovna, stavební povolení, Nejvyšší správní soud České republiky, Chotíkov, krajský soud v Česku, Krajský soud v Plzni, Plzeň, Miroslav Patrik, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O povolení spalovny v Chotíkově opět rozhodne krajský soud  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.