Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Řada památek ruší adventní akce, k návštěvě zve Horšovský Týn

Na řadě míst už během listopadu tušili, že se situace ohledně pandemie bude horšit a zrušili plánované adventní akce a vánoční prohlídky. V ušetřeném čase se kasteláni více věnují úklidu, opravám a plánování příštího roku. Pokud nechcete sedět doma, můžete vyrazit na zámek v Horšovském Týně, kde na vás čeká nazdobené nádvoří a výstava kostýmů.

Letos to měl být jubilejní 30. ročník vánočních prohlídek. Přípravy takové akce zaberou zhruba měsíc, tento rok však kulturním akcím nepřeje, a tak se kvůli opatřením spojených s koronavirovou nákazou musí v Horšovském Týně rozloučit s oblíbenou akcí. Ručník do ringu však nehodili.

Tušili jsme, že to tak dopadne, takže jsme řekli, že letos nebudeme dělat žádnou velkou výzdobu, že necháme vyzdobit jen nádvoří, hradní kapli a vstupní části. V podstatě jsme to odpískali už v listopadu Můžeme mít otevřená nádvoří, takže to budeme mít otevřené teď v neděli a pak 25. a 26. prosince přes den s vánoční výzdobou a výstavou kostýmů. Živý betlém být letos také nemůže, tak jsme ty kostýmy oblékli na figuríny a lidé si je budou moci takto prohlédnout zblízka. Aspoň tohle málo tu bude,“ uvedl kastelán Jan Rosendorfský.

V neděli 20. prosince si můžete v Horšovském Týně užít jarmark s prodejem ryb, stromečků i výstavu kostýmů

Pod správu hradu a zámku spadá také kostel Všech svatých v Horšově, kam si budou moci zájemci na Štědrý den přijít pro Betlémské světlo. To zde budou vydávat od 12 do 15 hodin.

Zároveň zde pokračují na opravě vyhlídkové obory v zámeckém parku, pracuje se také na zahradě. „Víc jsme se mohli věnovat zámeckému parku, což i návštěvníci ocenili. Ještě se nám podařilo sehnat peníze na nový zabezpečovací kamerový systém. Určitě se nenudíme,“ dodal Rosendorfský.

Příští rok budeme plánovat s dávkou opatrnosti

„Měli jsme naplánované naše tradiční akce Nebíčko a peklíčko i adventní prohlídky, ale vzhledem k té nešťastné situaci a tomu, že je to velmi organizačně náročné a návštěvníky hojně navštěvované, tak jsme již ke konci listopadu rozhodli, že je zrušíme. Hradní areál bude zavřený a neplánujeme žádnou akci,“ uvedla zástupkyně kastelána hradu Rabí Hana Rudová.

Ruch však za zdmi hradu rozhodně neutichl. Sezónu zde ukončili o tři týdny dříve a získaný čas proto věnují důkladnému úklidu i v místech, která jsou jindy trochu opomíjená. Došlo také na zeleň v areálu a les v těsném sousedství, který poznamenala suchá léta.

V následujících týdnech a měsících se chceme zaměřit na rozvoj našich služeb, ať už to bude korekce návštěvnického textu nebo úprava expozic. S lehkým optimismem bychom chtěli plánovat i kulturní akce na příští rok, ale tam to bude s jistou dávkou opatrnost. Budeme se snažit spíš zachovat naše standardní akce a doufáme, že v druhé polovině příštího roku bude situace příznivá a bude možné uskutečnit například divadlo pod širým nebem nebo koncert,“ doufá Rudová.

Zámecký park na Kozlu je stále přístupný

Na jaře, když se ještě o šíření viru moc nevědělo, uzavřel své brány i zámecký park na Kozlu. Při druhé vlně se stal už oázou klidu a místem procházek pro místní i turisty. „Připravujeme mobilní aplikaci, která by měla pomáhat s orientací v zámeckém parku a také tam budou i informace o všem, na co mohou narazit,“ uvedl kastelán Jan Polívka.

Podobně jako na ostatních místech i zde se věnují generálnímu úklidu, protože se s ním začalo dříve, dostane se i na depozitář.

Plánujeme akce, které by se mohly uskutečnit po koronovirovém období s tím, že většinu z nich plánujeme na letní měsíce a snažíme se drtivou většinu směřovat do exteriéru. Jsou akce, které pořádáme pravidelně, pak jsme domluvili úplné novinky, například koncert 14. června, kdy přijedou 4 Tenoři a bude zde zámecké gala,“ dodal Polívka.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Státní hrad a zámek Horšovský Týn

Štítky Vánoce, advent, památky, Plzeňský kraj, Horšovský Týn, Rabí, Kozel, purkrabí, výstava, nádvoří, Jan Polívka, Štědrý den

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řada památek ruší adventní akce, k návštěvě zve Horšovský Týn  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.