Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Areálem plzeňského DEPO2015 vede industriální stezka, turisty zavede do historie

Nová Industriální stezka v plzeňském DEPO2015 nechá nahlédnout do areálu, kde se před 151 lety začala psát zajímavá a mnohdy i pohnutá historie místa mezi dnešními ulicemi Cukrovarská a Presslova. Vše začalo roku 1869 kdy otevírá podnikatel Hugo Jelínek na levém břehu řeky Radbuzy nový cukrovar.

„Historie vedoucí od cukrovaru přes infekční nemocnici, opravny i depo dopravních podniků až po současné kulturní centrum DEPO2015, Centrum robotiky a další organizace, které tam sídlí, dokazují že areál je po generace důležitou a živou součástí města Plzně,“ říká Lucie Kaslová z DEPO2015.

Teď se veřejnosti otevírá možnost nahlédnout do historie areálu prostřednictvím Industriální stezky, která poutavě a v souvislostech přibližuje architekturu, významné podniky a události tohoto místa. Celá stezka sestává z celkem 11 označených zastavení, kde si návštěvníci pomocí QR kódu budou moci přehrát krátká videa o daném místě.

Průvodcem ve videích je vždy nějaká historická osobnost, která s danou lokalitou úzce souvisí. Návštěvníci se tak mohou setkat mimo jiné s inženýrem Smolou, Františkem Křižíkem, s již zmiňovaným podnikatelem a vlastencem Hugo Jelínkem a mnoha dalšími osobnostmi úzce spojenými s průmyslovým dědictvím města Plzně.

„Industriální turismus je jednou z významných rozvojových aktivit turistického ruchu jak Plzně, tak celého Plzeňského kraje. Rozšiřování a odhalování tohoto potenciálu nám dává další možnosti vytvoření nových turistických atraktivit, které jsou jak svojí rozmanitostí, tak svojí koncentrací v České republice jedinečné a mají potenciál oslovit turisty nejen z celého Česka, ale i z blízkého zahraničí, zejména z Bavorska,“ říká Zuzana Koubíková, ředitelka městské organizace Plzeň Turismus.

„Industriální stezka po areálu bývalých dopravních podniků by měla zabavit fanouška architektury, ale i rodinu s dětmi. Stejně tak se snažíme budovat i DEPO2015, kde se stírají hranice mezi žánry a každý slušný návštěvník je tu vítám. Už se těším, až tento nový přírůstek stálé programové nabídky rozšíříme o živé akce,“ vysvětluje Jiří Suchánek, ředitel DEPO2015. Industriální turismus v posledních letech výrazně přispěl k oživení cestovního ruchu nejen v Plzni, ale i v Plzeňském kraji.  

Areál DEPO2015 je po dobu současného nouzového stavu veřejnosti otevřen vždy v úterý a čtvrtek 10-18 a v sobotu v 10–15 hodin. Stezku je tak možné si v tomto čase projít. Stačit k tomu bude jen chytrý telefon a mapka s jednotlivými zastaveními, kterou si každý návštěvník můžete vyzvednout na recepci DEPO2015.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto DEPO2015

Štítky DEPO2015, industriální stezka, historie areálu, architektura, turistický ruch, turisté, turistický cíl, historie, Hugo Jelínek, Plzeň, turismus, Radbuza, Česko, František Křižík, Jiří Suchánek, Plzeňský kraj, Bavorsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Areálem plzeňského DEPO2015 vede industriální stezka, turisty zavede do historie  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.