Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

NP Šumava letos přivítal do konce září zatím už 1,9 milionu návštěvníků

Koronavirová krize letos zásadně změnila veškeré návštěvnické trendy Národního parku Šumava. Přitom v mnoha ohledech byla uplynulá návštěvnická sezóna rekordní. Na Šumavu dorazily téměř dva miliony návštěvníků. NP Šumava sleduje návštěvnost všech informačních a návštěvnických zařízení, dále pak návštěvnost vybraných turistických cílů. V provozu je i 12 automatických sčítačů.  

„V lednu a únoru byla návštěvnost vlivem nedostatečné sněhové pokrývky podprůměrná. Díky zlepšení sněhových podmínek přijelo v první polovině března více návštěvníků. Jenže v polovině měsíce byl vyhlášen nouzový stav a návštěvnost opět zásadně klesla,“ představuje vývoj návštěvnosti sledované automatickými sčítači Josef Štemberk z NP Šumava.

„Nízká návštěvnost se držela do konce dubna. Až květnový počet záznamů se vyrovnal roku předcházejícímu a v červnu ho již překonal. Předpověď o zvýšeném tlaku návštěvníků na přírodní oblasti se začala naplňovat. O letních prázdninách byly zaznamenány rekordní hodnoty. Červenec měl o 44 procent více oproti dvouletému průměru a v srpnu to bylo o 27 procent více,“ informoval Štemberk. V září byla návštěvnost stále mírně zvýšená a v říjnu již poklesla pod průměr vlivem vyhlášení nouzového stavu a vyhlášených vládních nařízeních, jako reakce na druhou vlnu epidemie Covid-19.

Data z automatických sčítačů ukázala, že celková návštěvnost od ledna 2020 do konce září přesáhla v součtu průměrnou celoroční návštěvnost v minulých letech. Ta se dle výsledků sčítačů pohybovala okolo 1,9 miliónů návštěvníků.

„Nárůst návštěvnosti jsme registrovali například v jižní části národního parku. Například na Plešném jezeře došlo k nárůstu návštěvníků o 36 procent. Obecně se dá říci, že celková návštěvnost za letošních 10 měsíců je na stejné úrovni jako návštěvnost celého roku 2019,“ hodnotí sezónu vedoucí Informační a strážní služby NP Šumava Adam Diviš. „Zaznamenali jsme ale také další zajímavé trendy. V průběhu letní sezóny se stíraly rozdíly mezi víkendovou návštěvností a návštěvností v běžné pracovní dny. Bylo méně zahraničních návštěvníků, na druhou stranu bylo zřetelné větší zastoupení návštěvníků, kteří běžně Šumavu nenavštěvují.“

Rekordní pak byl zájem o pravidelný program Správy Národního parku Šumava „Průvodci divočinou“. Uskutečnilo se rekordních 117 výprav, v rámci kterých proškolení průvodci představili šumavskou divočinu 1098 zájemcům.

„Letošní zájem byl opravdu ohromný už při spuštění registrace v polovině května. V průběhu několika hodin bylo vyprodáno zhruba 80 procent výprav. Zájem byl jak o osvědčené vycházky, jako jsou Modravské pláně, nebo kaňon Křemelné, tak hlavně o novinky, které jsme letos zaměřili mimo jiné na vlka a bobra,“ dodává koordinátor programů Průvodců a Splouvání Vltavy Vladimír Dvořák.

„Bude také velmi zajímavé porovnat letošní listopadovou návštěvnost vybraných cílů v terénu s předchozími lety. Listopad totiž normálně bývá měsícem s nejnižší návštěvností Šumavy. Letošní listopad je ale i v tomto ohledu jiný a určitě bude lámat rekordy,“ předpokládá mluvčí Správy Národního parku Šumava Jan Dvořák.  

Ohodnoť článek

Foto NP Šumava

Štítky NP Šumava, návštěvnost, návštěvnický rekord, turistické cíle, výpravy divočinou, Národní park Šumava, Šumava, koronavirová krize, Josef Štemberka, průvodce, Správa Národního parku Šumava, Vladimír Dvořák, Jan Dvořák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

NP Šumava letos přivítal do konce září zatím už 1,9 milionu návštěvníků  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.