Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Památky v Plzeňském kraji letos navštívilo o 16 procent lidí méně

Na státní památky v Plzeňském kraji, spravované Národním památkovým ústavem (NPÚ), přišlo letos při sezoně zkrácené kvůli protikoronavirovým opatřením o 16 procent lidí méně než loni. Sezona, kratší o 75 dní, přinesla deseti státním památkám v kraji zhruba 221 tisíc návštěvníků, loni jich bylo do konce října 264 tisíc.

Třeba zřícenina Rabí a hrad Velhartice na Klatovsku ale i přes velký výpadek jarní návštěvnosti nakonec loňskou návštěvnost překonaly, novinářům to řekla Markéta Slabová, mluvčí českobudějovického pracoviště NPÚ, které spravuje státní památky v Plzeňském a Jihočeském kraji a na Vysočině.

"Od začátku dubna do konce června 2020 jsme evidovali o 65 procent návštěvníků méně než v roce předchozím. Díky silným prázdninovým měsícům se podařilo propad snížit na 16 procent," uvedla Slabová.

Nejvyhledávanější památkou byl hrad Rabí, kam zamířilo asi 65 500 návštěvníků, o 2570 více než loni. Nejvyšší nárůst návštěvnosti, o osm procent, letos zaznamenal hrad Velhartice. Díky vydařené letní sezoně tam přišlo o 3657 turistů více než za celou loňskou sezonu, celkem přes 50 tisíc.

Propad naopak zaznamenal například zámek v Horšovském Týně, který letos neuspořádal oblíbenou výstavu filmových kostýmů, která láká každoročně velké množství návštěvníků. Méně lidé přišlo také třeba do kláštera Kladruby, kde začaly opravy za 146 milionů korun.

Zkrácená sezona přinesla propad výnosů, který letos českobudějovičtí památkáři odhadují meziročně na 2,5 milionu korun. Finanční ztráty za jarní měsíce, kdy byly památky kvůli první vlně koronaviru uzavřené, se podařilo částečně dohnat během silných prázdnin, zbytek pokrylo ministerstvo kultury.

"Z tohoto důvodu nedojde k pozastavení plánovaných investic. Například na konci října bude zahájena stavební obnova opatské rezidence kláštera Plasy, která je spolufinancována z prostředků EU v programu IROP. Pokračuje se v obnově selského dvora U Matoušů v Plzni-Bolevci, kam se návštěvníci poprvé podívají během velikonočních svátků v příštím roce, i v obnově kláštera Kladruby, který bude zpřístupněn v roce 2022," dodala Slabová.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky památky, návštěvnost, hrady a zámky, Plzeňský kraj, Národní památkový ústav, Hrad Velhartice, Evropská unie, okres Klatovy, Jihočeský kraj, Rabí, Kraj Vysočina, Kladrubský klášter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Památky v Plzeňském kraji letos navštívilo o 16 procent lidí méně  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.