Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Zazvoněním na zvon se v domažlickém pivovaru opět oznamuje dokončení nové várky piva

Uvaření nové várky piva oznamuje ve zrekonstruovaném domažlickém pivovaru nový zvon. Podle dávné tradice na něj vždy zazvoní sládek, když má hotovo. Zbrusu nový zvon, který zakoupilo město Domažlice, má na svém těle nápis Dej bůh štěstí.

„Tak to bylo i zastara. Sládek uvařil várku piva, zazvonil, přišel finančák, změřil ji a pak už sládek nic nezmohl, pivo bylo státu,“ vysvětlil s úsměvem domažlický sládek Bohuslav Hlavsa. Právě on má s kolegy Janou Müllerovou a Davidem Bierhanzlem na starosti vaření pěnivého moku v městském pivovaru, který byl v rekonstruované historické budově otevřen letos v červenci. Stalo se tak po čtvrtstoletí dlouhé pauze, kdy Domažlice neměly své vlastní pivo. Historie vaření piva v tomto areálu sahá až do roku 1341.

Pivovarníkům dlouhá léta sloužil zvon Advent. Právě on v minulosti oznamoval domažlickým občanům vydávání mláta. Proto se mu říkalo i Mlatný zvonek. Opatřen byl nápisem, třikrát se opakujícím Hilf Gott mir (Pomáhej mi Bůh). Pocházel z počátku 15. století. Do roku 1747, kdy Domažlice postihl jeden z největších požárů v historii, visel na ráhně zvonice dolejší brány.

Ve zrekonstruované historické budově sladovny z konce 19. století vzniklo multifunkční centrum Pivovar Domažlice. Nachází se tam galerie Hvozd s prosklenými lávkami, komunitní centrum, tanečním sál, klub, knihovna se vzdělávacím centrem, minipivovar s pivnicí a restaurací, v podkroví bude od příštího roku zpřístupněna expozice „Pozor hranice! Historie hrou“.

V suterénu je ještě místo pro pivovarnickou expozici, která vznikne příští rok. V ní budou mít návštěvníci možnost sledovat za prosklenou stěnou celou technologii výroby piva. Kulturní centrum Pivovar se veřejnosti poprvé otevřelo po rekonstrukci letos v létě

"Budova pivovaru z roku 1720 je památkově chráněná a její několikaletá přestavba vyšla na 133 milionů korun. Vedle pivovaru tam sídlí i multifunkční kulturní centrum. Tradice vaření piva ve městě sahá až do roku 1341," řekl mluvčí města Josef Babor. V minipivovaru, který je součástí KC Pivovar, už zraje Domažlická 10°, 11° Čerchov a Domažlická 12°. Na mnohasetletou tradici vaření piva v Domažlicích teď navázali sládci Jana Müllerová, David Bierhanzl a Bohuslav Hlavsa.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Josef Babor

Štítky domažlický pivovar, vaření piva, zvon, várka piva, pivo, pivovar, Domažlice, vaření, tradice, nápis

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zazvoněním na zvon se v domažlickém pivovaru opět oznamuje dokončení nové várky piva  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.