Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Plzeňská zoo se po osmi letech dočkala narození mláděte největšího hlodavce na světě

Po osmi letech se plzeňská zoo dočkala narození mláděte největšího hlodavce na světě, kterým je kapybara. Rodiče se narodili v roce 2018. Tři samice se loni přistěhovaly do Plzně z německého Mnichova, jeden samec pak dorazil ze slovenských Košic.

„V naší Zoo kapybary chováme od roku 1997 dovezením prvních zvířat z děčínské Zoo. Poslední mláďata jsme odchovali v roce 2008, ta se u nás dožila až dvanácti let. Poslední dvě mláďata se narodila v roce 2012, ale po několika dnech uhynula,“ informovala Miroslava Palacká z plzeňské zoo.

„Kapybary u nás žijí ve společné expozici s lamami vikuňa a nandu pampovými. Mají k dispozici velký travnatý výběh, kde se mohou celý den pást a dva bazény. Vnitřní, který využívají i v zimním období a velký venkovní. Kromě trávy dostávají seno a v malém množství granule a kořenovou zeleninu. Vzhledem k tomu, že máme tři samice, tak doufáme, že se letos dočkáme dalších mláďat,“ konstatovala Miroslava Palacká.

Kapybara je hlodavec z rodu morčatovitých žijící v okolí velkých jihoamerických řek. Kapybara je známá pod starým českým názvem plavoun, indiánské označení zní Pán trávy. Je přizpůsobena životu ve vodě a jejím okolí. Mezi prsty má plovací blány, které jí pomáhají jak k plavání, tak k pohybu po měkkém bahnitém břehu.

V přírodě se živí spásáním vodních rostlin. Samci dosahují hmotnosti až kolem šedesáti kilogramů a délky více než jeden metr. Zvláště mladí jedinci jsou přirozenou potravou pro anakondy a kajmany. Žijí v rodinných skupinách, jeden dominantní samec, několik samic a jejich mláďata.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kateřina Misíková/ZOO Plzeň

Štítky zoo Plzeň, kapybara, nové mládě, narození mláděte, mladá kapybara, přírůstek v zoo, hlodavci, Mnichov, Košice, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňská zoo se po osmi letech dočkala narození mláděte největšího hlodavce na světě  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.